U trendu

NUNS:Ministarstvo dalo 4,9 miliona dinara za snimanje filma u kom se umanjuje broj žrtava Jasenovca

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas Ministarstvo kulture i informisanja da javno saopšti da li je i kako produkcija Essentis opravdala 4,9 miliona dinara koliko je na prošlogodišnjem konkursu dobila za proizvodnju dokumentarnog filma „Srbija -100 godina nakon Soluna“ u kome se po navodima NUNS-a umanjuje broj žrtava u Jasenovcu.

Navodeći da film nije emitovan na Radio-televiziji Srbije iako je to bilo predvidjeno projektom za koji je produkcija dobila najveći iznos na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja, NUNS je podsetio da je RTS ranije saopštio da „pomenuti sadržaj nije, niti će biti emitovan, jer nisu ispoštovane interne procedure Radio-televizije Srbije“ pri čemu nije naveo o kojim je procedurama reč.

„Film je, ipak, konačno emitovan, i to na pokrajinskom javnom servisu, na kanalu RTV 1. Zanimljivo je da je u filmu saopšten podatak da je ‘u logoru Jasenovac ubijeno više od 88.000 ljudi’, što je devet puta manje od broja žrtava koji navode istoričari. Da li će makar tim povodom reagovati ministar Vladan Vukosavljević kao što je pre nekoliko dana reagovao povodom relativizacije uloge Dimitrija Ljotića u Drugom svetskom ratu u tekstu objavljenom u Politikinom Zabavniku“, pitalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS je naveo da su konkurs na kome su dodeljena sredstva produkciji „Essentis“ javno osporavala i kritikovala i druga novinarska i medijska udruženja zbog brojnih neregularnosti, izmedju ostalih i zbog sumnji da firme koje su dobile novac ne ispunjavaju sve potrebne uslove.

„U aplikacionom dokumentu ‘Essentisa’ bilo je navedeno da ima 15 zaposlenih, iako je u registru Agencije za privredne registre (APR) stajalo da nema zaposlenih. Pored toga, ‘Essentis’ je za proizvodnju medijskih sadržaja registrovan dan pred zaključenje konkursa, a do tada su se bavili konsultantskim poslovnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

NUNS je dodao da je firma „Essentis“ dobila novog vlasnika „dok su novinarska udruženja čekala odgovor Ministarstva kulture i informisanja povodom kritika povodom konkursa“.

„Prema podacima APR, firmu je od Tatjane Lukić 5. septembra prošle godine otkupio Vladimir Djurić, poznatiji kao Djura Mornar, kantautor i pisac koji je, da sve bude još zanimljivije, bio i član prošlogodišnje komisije koja je ocenjivala štampane medije na konkursu Ministarstva kulture i informisanja“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar