U trendu

NVO: Skupština Srbije treba da usvoji deklaraciju o genicodu u Srebrenici

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je danas poslanike Skupštine Srbije da 11. jula, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, usvoje deklaraciju kojom će jasno osuditi taj zločin i time se jasno distancirati od politike negiranja genocida.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Jukom, Kuća ljudskih prava i Fond za humanitarno pozvali su poslanike i da učestvuju na komemorativnom skupu koji će ispred zgrade Skupštine biti organizovan 11. jula od 20.00 u znak sećanja na žrtve genocida.

„Svim poslanicima uputili smo poziv da dodju na komemorativni skup koji će 11. jula biti organizovan ispred zgrade Skuštine Srbije“, rekla je direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić.

Ona je na konfernciji za novinare nvela i da je, imajući u vidu i koje stranke čine sadašnji saziv srpskog parlamenta, veoma važno da se jasno osudi genocid u Srebrenici.

Mitićeva je podsetila da je policija prošle godine zabranila komemorativnu akciju „Sedam hiljada“, sa objašnjenjem da državne institucije ne mogu da osiguraju bezbednost na skupu na kojem je trebalo da se oda počast ubijenima u Srebrenici 1995, i izrazila nadu  da do toga sada neće doći.

Ona je istakla da je vreme da se „na politiku negiranja genocida“ stavi tačka, kao i da poslanici pruže institucionalnu podršku naporima koje organizacije civilnog društva godinama unazad ulažu u sećanje na zločine počinjene devedesetih godina prošlog veka.

Predstavnica JUKOM-a Jovana Spremo je ocenila da je neophodno da se „konačno dodje do jasnog političkg stava u vezi s genocidom u Srebrenici“ i sa asprekta uloge Srbije u regionu.

Prema njenim rečima, Srbija, čiji predstavnici često vole da kažu da je ona lider u pomirenju u regionu, na tom putu ide „korak napred a dva koraka nazad“.

Ona je podsetila i da je Skupština Srbije usvojila 2010. godine dekaraciju kojom osudjuje zločin u Srebrenici, a ne genocid, i ocenila da je to uradjeno bez „bazičnog prisupa žrtvama“ i iz „potpuno pogrešnih političkih razloga“.

Predstavnik Fonda za humanitarno pravo Nemanja Stjepanović je rekao da Srbija i danas beži od reči genocid, iako su dva medjunarodna suda, kao i 36 sudija iz 29 zemalja utvrdili da se u Srbrenici dogodio genocid.

„Srpski narod nije genocidan i njegovi izabrani predstavnci moraju da osude one koji su u njegovo ime počinili genocid“, rekao je Stjepanović, dodavši da je prvi korak u tome donošenje odgovarajuće rezolucije u Skupštini Srbije.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osudjuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, na način utvrdjen presudom Medjunarodnog suda pravde, ali bez pominjanja genocida.

Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.