U trendu

Obeležavanje Svetskog dana kontracepcije

BEOGRAD – Svetski dan kontracepcije obeležava se danas, a Srbija je jedna od prvih zemalja koje su u potpunosti uskladile prioritete u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja sa međunarodnim standardima, saopštila je kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja i UNFPA u Srbiji predstavili su Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Srbije.

Usvajanjem ovog Nacionalnog programa, Srbija je postala jedna od prvih zemalja koje su svoj progam u potpunosti uskladile sa Globalnom strategijom za zdravlje žena, dece i adolescenata (2016-2030) i Akcionim planom SZO za seksualno i reproduktivno zdravlje: Ka ostvarenju Agende 2030 za održivi razvoj u Evropi- da niko ne bude izostavljen.

Manje od petine žena u Srbiji koristi pouzdane metode kontracepcije, dok su mladi opterećeni predrasudama i ne znaju dovoljno o načinima da zaštite svoje zdravlje.

„Sa ovim setom mera, želimo da podignemo svest šire javnosti o potrebi očuvanja reproduktivnog zdravlja, kao i da smanjimo broj neplaniranih trudnoća koje se završavaju nebezbednim abortusom i prevalencu polno prenosivih infekcija. Programom takođe težimo da doprinesemo prevenciji nasilja u našem društvu i boljoj zaštiti žena koje trpe nasilje”, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zdravlja.

Učesnici skupa složili su se da je univerzalni pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranju porodice, strateška investicija u naredne generacije.

Time se kreira okruženje u kome žene i parovi mogu da donose informisane odluke koje se tiču njihovog reproduktivnog zdravlja, kao i da slobodno odlučuju da li, kada i koliko dece žele da imaju.

“Usvajanje Nacionalnog programa očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije dolazi u ključnom momentu. Sigurna sam da će politike koje reafirmišu seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava kao osnovno ljudsko pravo, pomoći Srbiji u ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, ali i na putu Srbije ka EU”, kazala je dr Tamar Komasuridze, UNFPA regionalna savetnica za pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.