U trendu

Obeležen Dan oslobođenja Beograda

BEOGRAD – Državna ceremonija povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održana je danas na Groblju oslobodilaca Beograda, a predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Uz intoniranje himni Srbije i Ruske Federecije pored ministra Đorđevića vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

Đorđević je u obraćanju novinarima ukazao na reči predsednika Srbije Aleksandra Vucića da neki imaju pravo da proslavljaju dan primirja, a da mi imamo pravo da proslavljamo dan pobede i podvukao da smo u oba svetska rata bili na strani pobednika.

„Srbija je uvek bila na strani pobednika, i Srbija ima razloga da slavi“ naglasio je Đorđević.

Naveo je da danas odajemo počast borcima koji su dali svoje živote za slobodu, borcima Crvene armije i borcima Narodnooslobodilačkog rata, Patizanima, koji su da dali svoje živote nesebično da bi mi danas živeli u slobodi.

On je još jednom zahvalio svim vojnicima Crvene armije uz reči da nije bilo njih ne bi bilo ni naše slobode.

Ministar Đorđević je najavao da će ministarstvo koje vodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije renovirati Groblje oslobodilaca Beograda koje će, kaže, imati potpuno drugačiji izgled.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je ocenio da je 20. oktobar jedan od najavžnijih datuma za glavni grad Srbije i dodao da mu je drago da se ponovo obeležava na dostojanstven način.

„U jednom periodu posle 2000. godine nije se obeležavao kao praznik i to je bila nepravda prema svim herojima i onima koji su dali živote za slobodu ovog grada“ dodao je Nikodijević.

Istakao je da je doneta odluka da se 20. oktobar i 1. novembar, dan kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom obeležavaju pod nazivom „Dani slobode“ i precizirao da će manifestacija trajati 12 dana i da je već naišla ne veliki odziv građana Beograda.

Ukazao je da fašizam i danas ima razne oblike, da se protiv njega treba boriti i da smo svedoci, podvlači, da se zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima…relativizuju.

Nikodijević je podsetio da su prvi časovi u školama počeli posvećeni oslobođenju Beograda 20. oktobra, da će isto biti i 1. novembra.

„Poštujemo i odajemo počast svim herojima koji su dali živote za slobodu, uvek smo buili na strani pobednica i nema potrebe da se stidimo svoje istorije već da budemo ponosni na nju“ poručio je Nikodijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar