U trendu

Obeležen dan sećanja na žrtve Novosadske racije

Godišnjica Novosadske racije, u kojoj je od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, obeležena je danas u organizaciji Grada Novog Sada, Jevrejske opštine i eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da ti datumi obavezuju sve da tuguju za nevinim žrtvama, da osude neljude, ali i da žive ljudske i civilizacijske vrednosti i da nikada ne zaborave ono što se na Dunavu dešavalo tih dana 1942. godine.

„Danas se klanjamo senima stradalih u Novosadskoj raciji, koji su bili nevini, a bez ikakve krivice bili izloženi najstrašnijem mučenju i stradanju u ovoj ledenoj grobnici. Ne želimo da ćutimo i zaboravimo ovaj zločin Hortijevih fašista. Tuga je to koju naš grad večno nosi sa sobom, u našem Dunavu ostale su generacije i čitav jedan grad“, rekao je Vučević.

Pomen Srpske pravoslavne crkve služio je episkop jegarski Jeronim, koji je poručio da je jedina krivica stradalih ljudi bila ta što su postojali u to vreme, što su bili živi, pripadali svom narodi i ispovedali svoju veru.

„Danas se navršavaju 74 godine od tragedije koja je zadesila Novi Sad i Šajkašku, kada je Bačka bila okovana strašnim ledom i kada su madjarski Hortijevi fašisti pobili i bacili pod led nekoliko hiljada Srba, Jevreja i Cigana. Ne smemo to zaboraviti“, rekao je Jeronim.

Komemorativni obred Jevrejske zajednice i pomen i besedu za žrtve održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel koji je kroz metaforičku priču odao pomen žrtvama u Novom Sadu, ali i ogromnom broju ostalih Jevreja koji su stradali širom Evrope tokom Drugog svetskog rata.

„Žrtve zločina se nikada ne smeju zaboraviti. Posebno deca koja su patila u skučenim kamionima za stoku, pred vratima gasne komore ili pred rupom u ledu na Dunavu, odakle su u redovima čekali da udju u ledeni pakao“, rekao je Asiel.

Delegacije grada Novog Sada, ambasade Izraela i Madjarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položili su vence na spomenik „Porodica“ i sa broda Rečne flotile Vojske Srbije spustili venac u Dunav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.