U trendu

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti (FOTO/VIDEO)

Tokom protekle godine promenjena je sistematizacija u službi Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja, a uvedena su još tri sektora koji se bave oblašću podataka o ličnosti, saopšteno je danas na obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti.

Služba Poverenika u prethodnoj godini otvorila je i prvu kancelariju van Beograda, u Novom Sadu, za koju je ocenjeno da pokazuje „odlične rezultate“.

Kako je najavljeno, očekuje se da u narednom periodu budu otvorene kancelarije u Nišu i Kragujevcu.

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Milan Marinović izjavio je da je u današnje vreme sve češće „profilisanje“ i da je bez toga nemoguće „pobediti protivnika“, navodeći da svaki vid profilisanja predstavlja zadiranje u podatke o ličnosti.

U prostorijama Privredne komore Srbije, Marinović je rekao da je „u ovom trenutku u istoriji“, u periodu sve brže digitalizacije, život dosta olakšan ali da su otkriveni neki do skoro nepoznati rizici po ostvarenje i zaštitu ljudskih prava.

„Sve moje kolege, i iz drugih država i ja, se trenutno suočavamo sa istim problemom – kako da zaštitimo podatke o ličnosti građana, a da istovremeno ne budemo optuženi da kočimo razvoj civilizacije“, kazao je poverenik.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je da je privatnost pravo na privatan život, kako bi svako imao kontrolu nad informacijama o sebi.

„Danas se suočavamo sa izazovima zbog upotrebe sofisticirane tehnologije, rasprostranjenim prikupljanjem i procesuiranjem ličnih podataka, upotrebe biometrije i veštačke inteligencije“, rekao je on i dodao da je zakonodavni okvir EU postao model svima u svetu.

Partner u organizaciji „Propulsion“ Darko Soković najavio je da će se u narednom periodu na društvenim mrežama baviti kampanjom usmerenom ka mladima, koja ima za cilj da mlade upozna sa opasnostima deljenja ličnih podataka.

On je rekao da su izradili brošuru na temu zaštita podataka o ličnosti, ali da su istraživanja te organizacije pokazala da je mladima na društvenim mrežama lakše prići kroz kratke klipove i pažljivo sažete informacije i biran način govora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar