U trendu

Obeležen mađarski nacionalni praznik

NOVI SAD – Svečanom akademijom sinoć je u Novosadskom pozorištu obeležen praznik mađarske nacionalne manjine kojoj su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i drugi brojni gosti.

„Danas sa ponosom možemo da kažemo da u skorijoj istoriji nismo imali bolji odnos, a to se nije samo od sebe desilo“, istakao je Mirović čestitajući praznik svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

On je ocenio da odnosi Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili bolji, te da to, kako je rekao, treba da nam bude putokaz i za budućnost.
Podsećajući da je Skupština Vojvodine donela odluku da se upravo ovaj dan izdvoji kao datum od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu, a time i za AP Vojvodinu u celini, Mirović je izjavio da je to još jedna potvrda međusobnog uvažavanja i ozbiljnosti politike koju vodi Pokrajinska vlada.

„To je politika bez koje AP Vojvodina ne bi bila ono što jeste, najrazvijeniji deo Republike Srbije, pokretač ekonomskog razvoja i region u kome će se svi građani osećati sigurno i zadovoljno“, poručio je Mirović.

„Da nastavimo, sa još većim žarom, da izgrađujemo i razvijamo ovu našu Vojvodinu“, poručio je prisutnima, uz napomenu da nas u budućnosti čeka još mnogo izazova i poteškoća, ali da ćemo zajedno biti jači.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal uputio je čestitku pripadnicima mađarske nacionalne manjine povodom praznika Sveti Ištvan uz poruku da su interesi Mađarske i Srbije usko povezani i da moramo biti prijatelji.

„Pre 900 godina umro je kralj Ištvan, koji je našom integracijom u Evropu stvorio državu i tako postavio osnove za život i opstanak Mađara na graničnoj liniji paganstva i hrisćanstva. 20. avgusta 1083. on je proglasen svecem“, podsetio je Hajnal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.