U trendu

Obeležen međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Proglašenjem škola pobednica u takmičenju „Uhvati ideju“ danas su Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija i Udruženje poslovnih žena Srbije obeležili Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Na skupu u zgradi Skupštine Srbije rečeno je da je na konkursu za izbor najboljih video radova učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola, od radova pristiglih iz 41 škole iz cele Srbije, prevagu odneo rad škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice.

Drugoplasirani je tim devojčica iz OŠ „Sveti Sava“, iz Gornjeg Milanovca a treće mesto osvojile su devojčice iz OŠ „Mara Mandić“, iz Pančeva.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je tom prilokom da je vlada postigla zavidne rezultate u razvoju IKT sektora, digitalizacije javne uprave i sistema prosvete.

„Postali smo regionalni lider u inovacijama, nauci i ITu, sa trendom eksponencijalnog rasta“, rekao je ministar i dodao da su devojčice na ovogodišnjem takmičenju „Uhvati ideju“ pokazale zavidnu digitalnu pismenost i kreativnost, društvenu odgovornost, preduzetnički duh, ali i svest o značaju bezbednosti na internetu čemu resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se poslednjeg četvrtka u aprilu, a Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava po trinaesti put.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.