najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obeležena 75. godišnjica bombardovanja Beograda

Komemorativnim svečanostima i polaganjem venaca danas je obeleženo 75 godina od bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941, kojim je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Na mestu gde je 6. aprila 1941. godine bila zgrada Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve bombardovanja u Drugom svetskom ratu govorio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Venac u porti Vaznesenjske crkve položio je gradski menadžer Goran Vesić, koji je rekao da je porta te crkve mesto gde su u direktnom pogotku bombe poginule 242 osobe, uglavnom žena i dece.

Vence su, osim gradskog menadžera, položili i predstavnici ruske delegacije koji su u poseti Srbiji, šef Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Konstantin Kosačov i šef Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerij Rjazanskij.

U Aleji žrtava bombardovanja Beograda na spomen obeležja vence su položili predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Udruženja gradjana “6. april” Stevan Stojanović i predsednik Subnora Beograda Boro Ercegovac.

Na Spomenik žrtvama bombardovanja Beograda u Karadjordjevom parku venac je položio zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, a na spomen-obeležje pilotima braniocima Beograda kod hotela “Jugoslavija” na Zemunskom keju član Gradskog veća Slobodan Šolević i predstavnici Vojske Srbije.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat počeo je bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine, a masovno bombardovanje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture.

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno su sahranjena 1.992 gradjanina.

Beograd, kojeg su tadašnje jugoslovenske vlasti proglasile za otvoren grad, razoren je u napadu bombardera nacističke Nemačke, a tačan broj žrtava nije precizno utvrđen.

Procenjuje da je stradalo oko 4.000 gradjana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Po podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine poginulo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima oko 1,7 miliona ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike