U trendu

Obeležena 76. godišnjica Novosadske racije u Drugom svetskom ratu

Grad Novi Sad, bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Jevrejska opština organizovali su danas u Novom Sadu komemoraciju povodom 76. godišnjice Novosadske racije, fašističkog zločina u kojem je madjarska okupatorska vojska u januaru 1942. godine ubila i pod led Dunava bacila oko 1.300 Jevreja, Srba, Roma i drugih Novosadjana.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položio je venac ispred spomenika „Porodica“ na Keju žrtava racije i ocenio da savremeni fašizam „vreba svako društvo, pa i naše, jer je skriven i podmukao“.

„On nema kukasti krst kao logo, već razne oblike nasilja, i zato mu ne smemo dozvoliti da nam se približi i da uzme maha“, kazao je Vučević i dodao da mlade generacije treba učiti vrednostima antifašizma.

Episkop bački Irinej, penzionisani mileševski episkop SPC Filaret i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel služili su pomen žrtvama, nakon čega su položeni venci ispred spomenika.

Vence su položili i predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor i Igor Mirović, kao i ambasadori Madjarske, Izraela, te delegacija Matice romske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar