Obeležena godišnjica nestanka novinara na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zatražili su danas od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Srbije i budućeg Suda za ratne zločine na Kosovu da pokrenu, odnosno obnove istrage i kampanjom i kroz institucije zaštićenih svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima na Kosovu.

To je na skupu kojim je obeležena 17. godišnjica nestanka novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića izjavio predsednik DNKiM Budimir Ničić.

Skup je održan ispred spomen ploče nestalim novinarima u blizini Velike Hoče u Metohiji, koja je poslednjih godina tri puta rušena.

Novinari Slavuj i Perenić su nestali na radnom zadatku 21. avgusta 1998. godine u blizini sela Velika Hoča kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selo Zočiste, da urade zapis o povratku otetih monaha.

„Nadamo se i očekujemo od nekih novih ljudi u tom budućem Specijalnom sudu da će konačno oni odgovoriti na naša pitanja koja godinama postavljamo. Gde su naše kolege i ko je odgovoran za nestanak i ubistvo još petorice naših kolega“, rekao je Ničić i dodao da su vlasti od kojih se očekivalo da rasvetle taj slučaj, „ostale i gluve i neme“.

Predsednik DNKiM je kazao je da je u poslednje vreme na tu temu nekoliko puta razgovarano sa predstavnicima Euleksa i da su nedavno podneli zahtev poslanicima Srpske liste u Skupštini Kosova da podnesu amandman na Zakom o specijalnom sudu za ratne zločine, koji bi obuhvatio sve ove slučajeve i koji bi slučajeve ubijenih i nestalih kolega novinara tretirao na poseban način.

„Poslanici, međutim, nisu podneli taj amandman. Kada su srpski poslanici u pitanju, više nas ništa ne može iznenaditi. Oni bivši su nam upropastili nezavisni TV kanal, a ovi sadašnji kažu i nama i javno da su im stranci rekli da ne podnose nikakve amandmane za taj specijalni sud. Samim tim postavlja se i legitimno novinarsko pitanje: ‘Da li su oni (poslanici Srpske liste) tamo (u Skupštini Kosova) predstavnici stranaca ili Srba, bilo da su oni živi, mrtvi ili nestali?'“, dodao je Ničić.

Milorad Doderović iz UNS je izrazio uverenje da dolazi vreme kada će i novinari Albanci sa Kosova shvatiti da ne treba da žmure pred takvim pričama i sudbinama, jer to nije dobro ni za profesiju kojoj su posvećeni, ni za istinu, „za koju valjda i oni rade“.

Učesnici skupa su podsetili da još nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Marijan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u centru Prištine, a Mila Buljevića 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog kampa u Prištini otela je OVK, saopštili su UNS i DNKiM.

Među ubijenima na Kosovu su i novinari lista Bota sot Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike