U trendu

Obeleženo 20 godina od otmice novinara na KiM

BEOGRAD – Povodom 20 godina od kada su na putu Zočište-Velika Hoča-Orahovac na Kosovu i Metohiji, na radnom zadatku, oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, zatraženo je da se rasvetli njihova sudbina koja je i do danas nepoznata.

U Spomen sobi „Kosovske žrtve“, u prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, nekadašnji novinar Radio Prištine Mihailo Šćepanović kazao je da se osim Slavuja i Perenića, mora spomenuti i Ljuba Knežević, dopisnik iz Vučitrna, jer se ni njemu, kao ni dvojici otetih novinara, ne zna ni groba, ni ukopa.

„Ne smemo i nemamo pravo da ćutimo i zaboravimo. Ne smemo da zaboravimo da je Đuro Slavuj pobegao od ustaškog noža i Oluje, ali nije izbegao zlu sudbinu na KiM, ne smemo da zaboravimo Ranka Perenića, koji je sa nama kolegama bio na zadacima na KiM“, kazao je Šćepanović.

Supruga otetog Ranka Perenića Ranka Perenić navela je da ne može da veruje da za 20 godina nema nijedne nove ili bilo koje druge informacije.

„Ranko je toga dana otišao na posao da zaradi za svoju porodicu i nije se vratio. Ne mogu da verujem da se samo jednom godišnje spominju Đuro i on, da ne govorim o tome da za njihove porodice niko ne zna gde su i šta rade. Jako sam tužna, ali nemam ništa novo da kažem. Sve je isto kao onog dana kada je nestao“, kazala je Perenić.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović kazala je da može da posvedoči bezdušnosti i ravnodušnosti na koju se nailazio kod međunarodnih organizacija kada je reč o zločinima nad novinarima iz Srbije ili sa KiM, koji nisu bili pristalice UČK.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović istakao je da je obaveza i države i društva da se saznaju sudbine Perenića i Slavuja.

Naveo je da se i danas može mnogo govoriti o kršenju ljudskih prava i nezabeleženom nasilju nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, te da nijedna presuda, ukoliko do njih i dođe, ne može vratiti nastradale.

„Međutim, želim da kažem da predsednik države Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i mi svi uz njih, činimo i činićemo sve kako bi posle toliko godina razotkrivanjem tih strašnih događaja oni stekli zasluženi mir i spokoj“, kazao je Gajović.

Dodao je da je danas, kada se sećamo onih koji nisu više sa nama, važno biti jedinstven, solidaran i da se nikada ne sme zaboraviti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.