Obeleženo 95 godina Radio Beograda

BEOGRAD – Svečanom akademijom upriličenom u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), danas je obeleženo 95 godina Radio Beograda.
Proslava jubileja institucije od nacionalnog značaja okupila je ogroman broj javnih ličnosti i poslenika, najviše iz sveta kulture, umetnosti.

Akademija je otvorena filmom koji je na simboličan način podsetio na početke Radio Beograda, na trenutke iz njegove istorije, i na ljude koji su ga promovisali širom planete.
Istaknuto je da je u pitanju najstariji elektronski medij na Balkanu, koji je sa programom počeo 1924. godine, a da je pet godina kasnije počelo redovno emitovanje radijskog programa.
Radio Beograd je hram kulture, informisanja i negovanja srpskog jezika, rekao je direktor Radio Beograda Milan Nedić.
Nedić se posebno zahvalio akademicima i predsedniku SANU Vladimiru Kostiću što su omogućili da se proslava održi u zgradi Akademije.
„Radio Beograd i danas je aktivan, brz, dinamičan i kredibilan medij. Izrastao je u izuzetno značajnu medijsku kuću sa nezamenljivom ulogom u okviru javnog medijskog servisa Srbije. Radio Beograd promoviše znanje, obrazovanje, nauku, solidarnost, humanost, neguje govornu i kulturu dijaloga, i zalaže se za pristojnost i primereno vaspitanje“, istakao je Nedić.
Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je, objašnjavajući značaj Radio Beograda i radija uopšte, „da kad hoće nekog pažljivo da čuje, zažmuri da bi razumeo do kraja šta je hteo da kaže“.
„Kao da je bolji svet i bolji život dolazio kroz tranzistore i male radio prijemnike koje je imala svaka kuća. Taj bolji život je i opomena da i vi, kao i ova akademija, mora stalno da igra između nečega što može da bude zavaravanje ali, s druge strane, i ipak nada da je ovde i sada moguć bolji život“, istakao je Kostić, čestitajući jubijej.
Priznanje „Zlatni mikrofon“ za dugogodišnji rad, stvaralaštvo, doprinos kvalitetu i slušanosti programa dobili su Zorana Bokan, Dragana Kovačević, Ivana Vesić, Zoran Marić, a posebno priznanje dodeljeno je pesniku Ljubivoju Ršumoviću.
U kulturno-umetničkom programu, ansambl Radio Beograda, hor RTS, izveo je 5. rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca, dok su deca izvedbom podsetila na dramsku sekciju Radio Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.