U trendu

Obezbeđen prostor za budući kompleks groblja u Kaluđerici

BEOGRAD – Za meštane Kaluđerice i Leštana već godinama jedan od problema predstavlja nedostatak mesta za obavljanje pogreba, a taj problem biće uskoro rešen izgradnjom večnog počivališta, najavljuju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Preduslovi za početak izrade kompleksa groblja u Kaluđerici su izgradnja pristupne saobraćajnice i parkinga za taj kompleks, a za koje je Direkcija nedavno ugovorila projektovanje i izgradnju.

Prema rečima Nenada Bajića iz Direkcije za građevinsko zemljište, vrednost radova na izgradnji pristupne saobraćajnice i parkinga iznosiće 64,3 miliona dinara.

Kaže da je za taj projekat Direkcija sa izvođačima uradila idejno rešenje, odredila lokaciju i završila izradu projekta za građevinsku dozvolu.

“Direkcija će sada uraditi tehničku kontrolu i posle toga možemo početi sa pribavljanjem građevinske dozvole i uvođenjem izvođača u posao, što se može očekivati negde krajem ove godine ili početkom sledeće”, rekao je Bajić za Tanjug.

Dodao je da je prema planu izgradnje rok za završetak pristupne saobraćajnice i parkinga četiri meseca.

Bajić objašnjava da će pristupna saobraćajnica biti dužine 312 metara, a planirano je da se na nju pristupa iz Zabranske ulice koja povezuje Kaluđericu i Leštane, a na kraju saobraćajnice, kaže, biće izgrađen parking sa oko 100 parking mesta.

Nakon izgradnje pristupne saobraćajnice i parkinga, ističe Bajić, biće stvoreni uslovi za početak izgradnje kompleksa groblja koja će biti u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća.

Večno počivalište, kako kaže, zauzimaće površinu od osam hektara.

Bajić ukazuje da je naselje Kaluđerica stihijski nastalo pre više od 30 godina, i da meštani tog beogradskog naselja nisu imali adekvatne uslove za sprovođenje pogreba, ali da je sada površina planski obezbeđena eksproprijacijom.

Prema njegovim rečima, oko 40 privatnih parcela je prešlo u javnu imovinu zarad izgradnje pristupne saobraćajnice, parkinga i večnog počivališta, a vlasnici zemljišta će, kaže Bajić, biti obeštećeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar