U trendu

Obezbedjeno 12.000 po hektaru pomoći

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada obezbedila 12.000 dinara po hektaru kao pomoć za otklanjanje posledica nedavnih poplava, ali da traži i dodatna sredstva.

Ona je gostujući na RTS-u kazala i da je Vlada ukupno obezbedila 290 miliona dinara pomoći, ali  da razgovara sa donatorima koji bi dali dodatna sredstva.

Prema procenama, poplavljeno je 6000 hektara, od čega su polovina njive pripremljene za prolećnu setvu, deo su usevi, voćnjaci i malinjaci, ali tačni podaci će se znati kada Komisije za procenu štete završe posao na terenu, kaže ona.

„Nismo imali značajnije štete u stočarstvu, a to je rezultat toga što su poljoprivrednici na vreme izmestili životinje iz ugroženih zona“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala i da poljoprivrednici treba da prijave štetu Komisijama za procenu štete pri lokalnim samoupravama, a na osnovu prijave Komisije će izaći na teren i uraditi procenu štete.

Prema njenim rečima, objedinjene prijave će zatim biti poslate Kancelariji za javna ulaganja, a sama isplata štete ići će preko Uprave za agrarna plaćanja pri Trezoru narodne banke Srbije.

Ministarka je dodala da proizvodi sa poplavljenog zemljišta nisu za upotrebu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.