Obilićev venac postaje pešačka zona

Danas je počela prva faza radova na uređenju Obilićevog venca, pod okriljem Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a kako je izjavio gradski menadžer Goran Vesić ukupna vrednost radova 216 miliona dinara, i trajaće četiri i po meseca.

“Radovi su počeli da se izvode u Ulici Topličin venac, na delu između Carice Milice i Obilićevog venca. U prvoj fazi urediće se Obilićev i Topličin venac, a zatim će se radovi izvoditi i u ulicama Carice Milice i Delijskoj. Ukupna površina za uređenje je preko pola hektara. Projektom je predviđeno da ove ulice budu pešačke, kao deo beogradske centralne pešačke zone, u kojoj se od 1987. godine primenjuju zajednički tehnički i estetski kriterijumi, a koji su potvrđeni višedecenijskim korišćenjem”, rekao je on.

Vesić je u izjavi za Beoinfo istakao da će se, pored parternog uređenja raditi i nova vodovodna mreža, urediće se sistem za odvođenje kišnih voda, kao i sistem za zalivanje zelenila, a biće postavljeno i novo javno osvetljenje i zelenilo.

“Predviđeno je da 80 odsto površine bude popločano, dok će uz objekte i na mestima opterećenja biti stavljene sitne kocke. Ograde drveća i korpe za otpatke biće po obliku i materijalima kao i u Knez Mihajlovoj ulici. Predviđeno je postavljanje 41 kandelabra, oko 48 stabala visokog drveća, a zelene površine biće na oko 1.500 kvadratnih metara”, naveo je gradski menadžer.

On je podsetio da je nedavno počela potpuna rekonstrukcija kaldrme na Kosančićevom vencu, kao i da se očekuje početak radova u Nušićevoj ulici, rekonstrukcija Bezistana i podzemnih prolaza u centru Beograda.

(Tanjug)

Ostavite komentar