U trendu

Oboleli od psorijaze Srbije traže terapiju biološkim lekovima o trošku Fonda

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P i dermatolozi ponovo su danas apelovali da Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja Srbije obezbede terapiju biološkim lekovima koji su neophodni za lečenje najtežih oblika te bolesti.

„Obolelima od psorijaze u Srbiji nije dostupna biološka terapija o trošku RFZO, koja dramatično smanjuje simptome bolesti i popravlja kvalitet života. Zato molimo nadležne institucije da obezbede biološku terapiju za pacijente sa težim oblicima bolesti“, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Udruženja 3P Goran Filipović.

Naveo je da od psorijaze u Srbiji boluje 150.000 ljudi, a da 10 odsto teže obolelih pokuša samoubistvo jer ne uspevaju da funckionišu u sredini koja ih odbacuje, a najčešće je ta bolest praćena i drugim bolestima.

„Obrazloženje RFZO zbog čega na pozitivnoj listi nisu biološki lekovi za psorijazu, registrovani u Srbiji pre deset godina, je da je to skupa terapija za koju sada nema novca, a mnogo je skuplje da se leče sve bolesti koje prate psorijazu“, kazao je Filipović.

Predsednik Udruženja dermatologa Srbije Željko Mijušković je rekao da su svetske sudije pokazale da oboleli od psorijaze, autoimune bolesti koja nije samo kozmetički problem, žive u poseku tri do četiri godine kraće u o odnosu na ostalo stanovništvo.

„Medju obolelima od psorijaze svaki peti pacijent ima teži oblik bolesti i za njih je jedini spas savremena biološka terapija, koja je visoko efikasna i bezbedna i poboljšava zdravstveni i društveni život pacijenta“, kazao je Mijušković.

Psorijaza se u Srbiji leči lekovima koji su u primeni 30 i više godina, a imaju mnogo neželjenih efekata, rekli su predstavnici Udruženja 3P i naveli da su biološki lekovi dostupni u svim okolnim zemljama.

Ukazali su da je problem sa kojima se suočavaju pacijenti i stigmatizacija obolelih, jer se psorijaza pogrešno smatra zaraznom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.