U trendu

Obolelima od multiplog mieloma u Srbiji delimično dostupne najnovije terapije

U Srbiji se od malignog oboljenja koštane srži – „multiplog mieloma“, leči oko 600 ljudi kojima je samo delimično dostipna najnovija terapija, ukazano je danas na skupu u Beogradu.

Članovi Udruženja obolelih od multiplog mieloma su istakli da preživljavanje zavisi od dostupnih terapijskih mogućnosti, dok su sada u Srbiji dostupni terapijski modaliteti za prve dve, maksimalno tri faze te bolesti. 

Pacijenti i rodjaci i lekari su danas na skupu koji su podržali Ministarstvo zdravlja Srbije i Srpska mielomska grupa, razgovarali o faktorima rizika, dijagnostici, lečenju i životu s bolešću.

„Pozvali smo i udruženja iz regiona da podelimo iskustvo, a ideja je da se zajedno borimo za nove terapije“, rekla je predsednica Udruženja obolelih od multiplog mieloma Srbije Ana Kesić.

Ona je kazala da pacijenti uglavnom nemaju dovoljno informacija o multiplom mielomu i kada dobiju dijagnozu, uplašeni su i zbunjeni i ne znaju gde da dobiju potrebne informacije.

„Sada postoji sajt na kojem pacijenti mogu da saznaju sve što ih interesuje i postave pitanja“, rekla je Kesić.

Lekarka Jelena Bila sa Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije je kazala da se čine veliki napori da zdravstveni sistem u Srbiji prati sve savremene preporuke za lečenje multiplog mieloma.

„To je teška bolest sa ograničenim preživljavanjem, dovodi do nepokretnosti, teških ostećenja koštanog sistema i bubrežne funkcije. Savremeni lekovi za koje se mi trudimo da budu dostupni našim pacijentima njima pružaju mogućnost da na kvalitetan način žive i rade“, kazala je ona.

Multiple mielom je neizlečivo oboljenje koštane srži gde je maligni poremećaj zahvatio „krvnu lozu“ koja reguliše imunitet. Maligne ćelije potiskuju zdravu kostanu srž što može dovesti i do spontanih preloma kostiju i nepokretnosti bolesnika.

Simptomi bolesti su nespecifični i kreću se od malaksalosti, umaranja, anemije, do bolova u kostima i zglobovima.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar