U trendu

Obradović: Vučić da saopšti imena uhapšenih i kome su odavane državne tajne

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ponovo je danas zatražio od premijera Srbije Aleksandar Vučića da saopšti imena osoba iz Srbije koje su pratile kretanje crnogorskog premijera Mila Djukanovića kao i da javnost obavesti kome je visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije odavao državne tajne.

„Ako se ne zna kome su odavali državne tajne, onda se postavlja pitanje da li je to virtuelno ili stvarno. Ako ne dobijemo ime kome je odavao državne tajne, jasno je da naša vlast štiti stranu obaveštajnu službu koja nas je špijunirala“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je istakao i da je veoma važno saznati da li je priča o špijunima samo „rijaliti šou“ kojim se zamajavaju gradjani Srbije ili postoji bezbednosna opasnost. 

Obradović je kazao i da Dveri apsolutno podržavaju aktivnosti srpskih profesionalaca u službama državne bezbednosti, koji se bave kontraobaveštajnim radom.

„Pozdravljamo rad obaveštajne i kontraobaveštajne delatnosti u Srbiji, ako se zaista radi na hapšenju stranih zapadnih špijuna i upozoravamo profesionalnce da ne slušaju nikoga ko je politički postavljen na odredjeno mesto u službama državne bezbednosti i da obrate pažnju da ne budu možda smenjeni zbog toga, što hapse strane špijune u Srbiji“, dodao je Obradović.

On je naveo i da je važno baviti se kontraobaveštajnom delatnošću, zato što informacije koje špijuni dostavljaju stranim zapadnim službama u Srbiji posle služe za ucenjivanje srpskih biznismena i političara.

„To je razlog zašto se neki političar stavlja u funkciju stranih interesa i žrtvuje državne i nacionalne interese da bi spasio svoje lične. Naši političari su godinama i decenijama unazad zapravo ucenjeni na ličnom nivou i spremni su da žrtvuju državu da bi spasili sebe, da bi došli na vlast, da bi se obogatili“, rekao je Obradović.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je u Srbiji povećano dejstvo i broj pripadnika stranih obaveštajnih službi, i sa istoka i sa zapada.

On je kazao da su nadležne službe u Srbiji u skladu sa zakonom evidentirale i nekoliko aktivnosti protiv Srbije i nekoliko lica koja su se time bavila i „uspeli da ih neutrališu“, kao i da se vodi postupak protiv jednog visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije za koga je utvrdjeno da je odavao podatke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.