U trendu

Obuka osoba sa invaliditetom radi ekonomskog osnaživanja

Članovi Saveta za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom složili su se danas da je za položaj tih osoba najvažnije njihovo ekonomsko osnaživanje zbog čega će narednih dana biti potpisana dva sporazuma o obuci osoba sa invaliditetom, saopštila je danas služba za informisanje Grada Beograda posle sednice Saveta.

Više od 50 osoba će proći šestomesečne obuke iz IT industrije, a biće organizovano i 100 obuka za sticanje veština u sferi kozmetike. Polaznici obuke će dobiti i tablet uredjaje, gde će moći da se informišu o svemu preko specijalne aplikacije.

Kada je reč o oblasti zdravstva, predlog članova Saveta je da se naredne godine organizuju edukacije medicinskog osoblja u domovima zdravlja, kako bi se obučili na koji način treba da rade sa osobama sa invaliditetom. Osim toga, razmatra se nabavljanje opreme za domove zdravlja koja će biti prilagodjena toj populaciji, navodi se u saopštenju.

Jedna od tema sednice bila je i pristupačnost javnim ustanovama, a predlog je da gradska preduzeća u svoje planove za narednu godinu unesu i izgradnju rampi kako bi ove osobe mogle da im pristupe.

Kada je reč o deci, biće uspostavljena bliža saradnja s Kulturnim centrom Beograda, koji je potpuno prilgodjen osobama sa invaliditetom, a od naredne godine deca će biti kontinuirano podržavana kroz razne vrste programa.

U saopštenju je navedeno da je na sednici bilo reči i o javnom prevozu, a s obzirom na to da će sledeće godine biti menjana stajališta gradskog prevoza, predlog je da se ona prilagode osobama sa invaliditetom, kako bi oni zahvaljujući sistemu zvučnog obaveštavanja znali koje vozilo stiže na stajalište.

Na sednici je usvojen i predlog za obeležavanje Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.