U trendu

Obustava istrage o napadu na Vučića neviđeni skandal

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da je premijer Aleksandar Vučić u Potočarima „napao sam sebe“, i ocenio da je obustava istrage o tom napadu neviđen međudržavni skandal.

„Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost kako neki misle, već velika prednost“, poručio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ocenio da Ahmetovićeva izjava da je premijer Vučić sam kriv i da je prošle godine u Potočarima napao sam sebe, najbolje govori o bošnjačkim političarima u Bosni i Hercegovini.

Prvo, podseća Dačić, premijer Vučić je otišao u Srebrenicu na njihov poziv, a drugo, to znači da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti.

U Evropi je, ukazuje šef srpske diplomatije, gotovo nezabeleženo da je neki državnik napadnut na teritoriji druge države na čiji poziv je došao.

„Treće, gde su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali?“, pita Dačić i dodaje da se, nekoliko dana nakon toga, Bakir Izetbegović sa domaćinom Aleksandrom Vučićem prošetao mirno Beogradom, čime je, kaže Dačić, Srbija pokazala šta znači ozbiljna država.

„Zar neko u BiH misli da bi građani Beograda Bakira dočekali bacajući mu cveće pod noge, posle svega što je pričao o Srbiji i srpskom narodu? Zar nismo i mi mogli da organizujemo njemu i drugima koji dolaze iz sveta incidente i napade kao što se desilo u BiH? Srbija to nikad ne bi uradila i dopustila“, istakao je Dačić.

On pita da li je moguće da godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića za to niko nije odgovarao.

„Čak se i obustavljaju istrage o tome. Sve to je neviđeni međudržavni skandal“, ukazao je šef srpske diplomatije, dodavši da srpske vlasti zato osnovano sumnjaju da je reč o režiranom i organizovanom napadu.

Dačić je podsetio da je premijer Vučić svoj prošli mandat započeo posetom Sarajevu, da je stalno isticao potrebu stabilnosti u BiH i naših dobrih odnosa, da je došao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama, što je i američki potpredsednik Džozef Bajden nedavno u Beogradu visoko ocenio, osuđujući napad na njega i ovogodišnje poruke da je nepoželjan u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

Ahmetović je prethodno rekao da je izjava ministra Dačića da iza napada na premijera Vučića u Potočarima prošle godine stoje bošnjački političari, apsolutno neprimerena i da ne doprinosi stabilizaciji odnosa u regionu.

„Izjava Ivice Dačića je neprimerena i bazirana na osnovi “rekla-kazala“. Aleksandar Vučić je u Potočarima napao “sam sebe“, jer masa je reagovala i to niko nije mogao kontrolisati, i to zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švajcarskoj i još mnogo toga“, rekao je za Klix.ba Ahmetović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar