U trendu

Od danas bez saobraćaja na Obilićevom vencu

Vozači od danas neće moći da prolaze Obilićevim vencem zbog zahuktavanja radova na pretvaranju ovog dela grada u pešačku zonu. Radovi će početi upravo u ovoj ulici kada će se krenuti sa uklanjanjem asfalta.

Rekonstrukcija ove ulice i okolnih dosadašnjih saobraćajnica koštaće 216 miliona dinara i, kako je prilikom obilaska radova ukazao gradonačelnik Siniša Mali, biće završena za najkasnije četiri i po meseca.

U toku ovih radova Obilićev venac bi trebalo da bude oplemenjen sa 50 novih stabala, da dobije novi asfalt, nove vodovodne cevi, novi sistem za odvod kišne kanalizacije i novo osvetljenje.

– Posle rekonstrukcije i garaža na Obilićevom vencu imaće dodatnih 200 parking mesta. Sa obnovom garaže paralelno se rade i Ulica maršala Birjuzova i Sremska. Trenutno se rade Kosančićev venac i Delijska ulica – naveo je Mali dodajući da se naredne godine obeležava 30 godina od pretvaranja Knez Mihailove u pešačku zonu.

– Naredne godine počeće i obnova pešačkih prelaza ispod Terazija, radiće se na Terazijskoj terasi, odnosno parku od hotela „Moskva” do Kraljice Natalije, a biće sređen i Bezistan koji je sada u katastrofalnom stanju. Svi radovi usmereni su na to da centar grada bude ono čime možemo da se ponosimo. Centar mora da bude nešto što će da nas izdvoji od drugih gradova – kazao je Mali.

Obnova Obilićevog venca započeta je minulog vikenda radovima u Ulici Topličin venac, na potesu između Carice Milice i Obilićevog venca. U prvoj fazi biće preuređeni Obilićev i Topličin venac, a zatim će se radovi izvoditi i u ulicama Carice Milice i Delijskoj.

Ukupna površina za uređenje veća je od pola hektara. Planom obnove predviđeno je da 80 odsto površine bude popločano. Ograde drveća i korpe za otpatke biće po obliku i materijalima kao i u Knez Mihailovoj ulici.

(Dejan Aleksić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.