Od oktobra nove cene karata, nove zone, novi režim naplate…

Prvog dana oktobra važiće novi režim naplate karata u javnom gradskom pevozu, a biće uspostavljene i nove zone. Karte će takođe biti jeftinije – za neke neznatno, a za druge poprilično, navode beogradski mediji.

Umesto dve zone od oktobra će se putnici voziti kroz četiri – crvenu, narandžastu, zelenu i plavu.

Zona 1 (crvena) biće uži centar grada a njene granice biće kanal Sebeš, Mirijevski bulevar, Ustanička ulica kod raskrsnice sa Bulevarom kralja Aleksandra, kao i ulice Braće Jerković, Pere Velimirovića, Blagoja Parovića. Na Novom Beogradu se završavaju u Bloku 45, u Zemunu kod Kvantaša i Saobraćajne tehničke škole.

U ovoj zoni će mesečne karte biti jeftinije za oko 300 dinara, a za povlašćene (studenti i penzioneri) cene mesečnih će biti tek neznatno niže – za 30 dinara. Nova cena mesečne karte za vožnju u Zoni 1 biće 2.990 dinara, a stara cena, odnosno sadašnja iznosi 3. 275 dinara.

Zona 2 (narandžasta) obuhvatiće šire gradsko područje uključujući Borču, Surčin, Padinsku skelu, Vinču, Beli Potok, Boljevce, Lipovičku šumu, Ripanj i Grocku.

U ovoj zoni cena mesečne karte će ostati ista – 3.900 dinara, a za povlašćene 1.410.

Zona 3 (zelena) obuhvatiće Barajevo, deo Grocke, Obrenovac i Sopot.

Zona 4 (plava) biće Lazarevac i Mladenovac.

Oni koji žive u ovim prigradskim opštinama osetiće najviše novine u tarifnom sistemu, jer će cenu mesečne karte od oktobra plaćati 4.990 dinara umesto sadašnjih 7.044 dinara.

Zaposleni će plaćati kartu 625 dinara manje (3.275 umesto 3.900 dinara), dok će studenti, penzioneri i ostali povlašćeni mesečno izdavajati 1.120 dinara, što je za 300 dinara manje nego sada.

Pojedinačna karta za prve dve zone biće ista – 89 dinara, a za vožnju u Zoni 3 i Zoni 4 – 89 umesto 97 dinara. Oni koji se voze kroz zone 1, 2 i 3 do sada su izdvajali 199 dinara, a za desetak dana plaćaće vožnju 179 dinara. Pojedinačna vožnja od prve zone do četvrte koštaće 269 dinara umesto sadašnjih 305.

Ono što je takođe, novina je da će od sledečćeg meseca vremenska karta koja se koristi samo u prvoj zoni važiti u svim.Tako će i putnici koji se voze iz udaljenijih delova grada moći da se voze 90 minuta, ali će kartu morati da validiraju u svakom vozilu.

Posebno je interesantno to što će sugrađani karte moći da plaćaju mobilnim telefonom. Potrebno je skinuti aplikaciju, mobilni telefon se prisloni na displej validatora i on naplati kartu.

Ostavite komentar