U trendu

Od početka procesa privatizovano 34 medija

Od početka privatizacije medija u Srbiji do danas je privatizovano 34 medija, rečeno je danas na tribini o privatizaciji medija u Beogradu.

Kako je kazao državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, u 22 slučaja je obustavljena privatizacija medija, odnosno oni su ugašeni, dok je 17 medija u postupku prenošenja kapitala bez naknade na radnike, odnosno podele akcija.

On je, na tribini o privatizaciji medija koju je organizovala Asocijacija medija, kazao da je za osam od tih 17 medija u toku provera dokumentacije, da je jedan u sudskom sporu.

„U 2016. godini je podvučena crta i država više neće biti u vlasničkoj strukturi medija“, kazao je Mirković.

Predstavnica Agencije za privredne registre Ružica Mačukat kazala je da je po službeno dužnosti podaci o javnim glasilima preneti u registar medija, ali da značaj broj medija nije podneo dodatne podatke i uskladio ih u registru medija.

Predsednik Upravnog odbora Anema Miša Tadić kazao je da je nakon privatizacije glavno pitanje ko su novi vlasnici medija, i kako je „čovek koji se do juče bavio proizvodnjom plastike postao vlasnik sedam ili osam medija u Srbiji“.

On je dodao da postoje i odredjene nepravilnosti kod projektnog finansiranja medija.

„Neko je platio televiziju 14.000 evra, a već sutra mu je na konkursu za sufinansiranje dodeljeno 20.000 evra“, kazao je Tadić.

On je dodao da iako se očekivalo, registar medija nije pružio bolji uvid u vlasnčku strukturu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.