U trendu

Od sutra seča suvih grana i stabala na Kalemgdanu

BEOGRAD – Ekipe Zelenila Beograd sutra će početi seču suvih grana i stabala u parku Kalemegdan.

„Stabla se uklanjaju jer su suva sa vidljivim fitopatološkim i entomološkim oštećenjima, kao i vidljivom truleži, a s obzirom na to da se nalaze u blizini dečjih igrališta i pešačkih staza u jednom od najposećenijih parkova u gradu, predstavljaju rizik po prolaznike i okolinu“, navodi se u saopštenju Zelenila.

Radovi se izvode u okviru sprovođenja mera nege na stablima, koji su predviđeni Programom redovnog održavanja zelenih površina.

Intervencija se radi u skladu sa Odlukom o uređenju i održavanju parkova zelenih i rekreacionih površina po kojoj je Zelenilo Beograd dužno da sa javne zelene površine uklanja stabla ili delove stabala koja su suva, obolela, fiziološki prezrela, sa aspekta bezbednosti kritična (stabla u procesu izvaljivanja, rizično nagnuta, visoko izrasle krošnje…), oštećena od elementarnih nepogoda, saobraćajnog udesa, kao i da primenjuju redovne mere nege.

U saopštenju se navodi da je na jesen planirana sadnja novih sadnica visokodekorativnih srednjih i visokih lišćara koje će zameniti isečena suva stabla.

Zelenilo Beograd je u protekle tri godine u Kalemegdanskom parku posadilo više od 150 novih sadnica visokog kvaliteta.

„Stalnom sadnjom dekorativnih stabala obogaćujemo biljni fond, kao i kolorit u Kalemegdanskom parku“, navodi se saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.