U trendu

Odalović očekuje reakciju EU zbog postupaka Hrvatske

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović je izjavio danas da očekuje da će EU reagovati zbog postupaka Hrvatske, ocenivši da se vrednosti koje ona trenutno zagovara kose sa evropskim i ljudskim vrednostima i predstavljaju „vraćanje na 1941. godinu, na ustašku tvorevinu NDH“.

Odalović je na konferenciji „Blokada procesa rešavanja sudbine nestalih“ u Beogradu, kazao da očekuje da će EU reagovati kako bi se prekinula retorika i dešavanja koja imaju dalekosežne posledice za budućnost Srbije i Hrvatske.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kazao je da, iako je prošlo dve decenije od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ situacija „još gora nego što je bila“, jer se oživljava ideologija iz 1941. godine, a uradjeno je vrlo malo na održivom povratku.

Odalović je rekao da „očekujemo da će reagovati EU i mnogi drugi koji bi trebalo da utiču na to da se prekine način obraćanja i čina i dela koji Hrvatska preduzima, a koji mogu imati dalekosežne posledice za budućnost odnosa“.

Kako je naveo, Srbija može da razume da je u izbornoj kampanji retorika hrvatskih političara „jača, oštrija i nacionalno više obojena“, ali ne može da razume da se prvi put dešava da se „rehabilituju oni koji su stvarali državu (NDH) u fašističkom abijentu“.

„Medjutim, prvi put se dešava da se uradi nešto što do sada nikome nije palo napamet, da se rehabilituju oni koji su stvarali hrvatsku državu u fašističkom abijentu, da se (kardinal Alojzje) Stepinac, Branimir Glavaš i (ustaški terorista) Miro Barešić izvlače i vračaju na političku scenu kao neko ko je žrtva, a ne odgovoran za svoja dela“, kazao je Odalović.

On je rekao i da Hrvatska već osam meseci nije uradila ništa po pitanju nestalih, dodavši da nje zahteva da završi identifikaciju svih žrtava „Oluje“ i saopšti šta se dogodilo s tim ljudima.

Prema njegovim rečima, trenutno je na evidenciji Komisije za nestala lica evidentirano 1.700 lica nestalih na teritoriji Hrvatske.

„To je ono što zabrinjava u odnosu na broj žrtava koje Hrvatska potražuje, koji je oko 1.000 žrtava“, rekao je on i dodao da je problematično i to što se oko 140 tela nalazi na poznatim lokacijama u Hrvatskoj, a ona ih nije ekshumirala već 20 godina.

On je kazao da je to ono što je Srbiju „nagnalo“ da traži da se više od 900 tela u mrtvačnici na Šalati još jednom identifikuje, jer je najveći broj porodica na vreme dao krv i logično je da se ona identifikuju.

„Oko 1.200-1.300 ekshumacija smo uradili u Hrvatskoj, 881 telo je identifikovano, oko 400 tela je neidentifikovano… To ostaje zadatak za Hrvatsku“, rekao je Odalović.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Mile Šapić kazao je da će se parastos stradalima Srbima služiti 5. avgusta u 11 časova u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, posle čega će se, u 12 časova krenuti u šetnju do Centra „Sava“ gde će se od 14 časova održati Memorijalna akademija „I Srbi su žrtve“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar