U trendu

Odbor ne prihvata izjavu predsednika SANU

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da zauzme stav povodom izjave predsednika te ustanove Vladimira Kostića i apelovao da se izjavama pojedinaca ne narušava „državno i nacionalno jedinstvo u borbi za Kosovo“.
„Odbor ne prihvata izjavu, jer smatra da se takvim iznošenjem ličnih stavova slabi pozicija Srbije u daljem procesu normalizacije odnosa i obeshrabruje srpski narod da opstane na Kosovu, a ohrabruje albanska strana da veruje da je moguće da se Srbija odrekne svog duhovnog izvorišta i prizna Kosovo. Odbor apeluje da se izjavama pojedinacam ne narušava državno i nacionalno jedinstvo i poziva na jedinstvo u daljim borbama za Kosovo i poziva SANU da se izjasni i zauzme stav povodom izjave predsednika (Vladimira) Kostića“, rekao je predsednik Odbora i član Srpske napredne stranke (SNS) Milovan Drecun.

Predlog da se pod tačkom razno raspravlja o izjavi Kostića da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju, dao je član SNS Aleksandar Marković, dok je drugi član stranke Dragomir Karić tražio od Odbora da se zatraži Kostićeva ostavka.

Poslanica Socijaldemokratske stranke (SDS) Branka Karavidić ostala je uzdržana tokom glasanja, rekavši da nije vreme da jedni druge osuđujemo.

Na sednici Odbora usvojena je i odluka o formiranju Radne grupe za prikupljanje dokaza i činjenica u cilju rasvetljavanja zločina nad Srbima i ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji od 1998. godine, a kojom će predsedavati Milovan Drecun.

Prikupljene dokaze Radna grupa će dostaviti Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Odbor je danas usvojio i Izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period od januara do juna 2015. godine, a predsednik tog odbora Drecun naveo je da će odbor imati i posebnu sednicu o povratku raseljenih na Kosovo, kao i da će raspravljati o inicijativi da se sprovedu međuetnički poslovni projekti na toj teritoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.