U trendu

Odbor Skupštine Srbije podržao Predlog zakona o dualnom obrazovanju

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo danas je podržao Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji je na dnevnom redu nove sednice republičkog parlamenta.

Predstavljajući na sedenici odbora taj zakonski predlog, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je on izradjen na osnovu stranih iskustava i prilagodjen domaćim potrebama.

On je rekao da je cilj zakona da se učenicima omogući da biraju izmedju obrazovnih profila koji u sebi sadrže više veština, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kao primer je naveo oblast prerade drveta, u kojoj je u profilu operater za izradu nameštaja sadržano više veština – stolar, dekorater, tapetar i modelar, navodi se u saopštenju.

Šarčević je rekao da učenici neće biti radnici i da je „njihovo prisustvo u kompanijama odredjeno nastavim plnom i programom“.

On je rekao da učenici „tek na završnim godinama na učenju kroz rad mogu provoditi tri dana sedmično“ i to ne više od „šest sati dnevno“.

„Osim licenciranih instruktora, koji je poseduju najsavremenija tehnološka znanja, otišli smo i korak dalje od svih i predvideli postojanje pedagoški element, koordinatora praktične nastave“, rekao je Šarčević.

Skupština Srbije na sutrašnjem zasedanju će početi raspravu o setu zakona o obrazovanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar