U trendu

Odbor utvrdio kandidate za članove Saveta REM

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje utvrdio je danas listu kandidata za članove Saveta REM-a koje su predložili univerziteti akreditovani u Srbiji, i koje su predložila udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Kandidati 56 civilnih organizacija su Radoje Pujović i Radoslav Nikolić, a kandidati univerziteta su Vladimir Tomašević i Goran Petrović.

Poslanici opozicije tražili su, medjutim, da se odloži razmatranje liste kandidata civilnog sektora zbog tužbe koju je Upravnom sudu podnela grupa organizacija čiji kandidati u Skupštini Srbije nisu izabrani.

Trebalo je da poslanici na sednici 14. oktobra odluče izmedju Snežane Stojanović Plavšić i Milana Antonijevića, ali niko od njih dvoje nije dobio dovoljan broj glasova, pa je od nevladinih organizacija traženo da ponovo predlože svoje kandidate.

Lista novih kandidata utvrdjena je na današnjoj sednici Odbora, ali poslanici opozicije osporavali su relevantnost pojedinih nevladinih organizacije koje su ih predložile.

Opozicija je tražila i da se razmatranje kandidata nevladinog sektora odloži dok se ne okonča upravni spor o tom pitanju.

Poslanik Sandžačke demokratske akcije Enis Imamović rekao je da bi bilo dobro sačekati da se završi upravni spor jer je dovedena u pitanje skupštinska procedura.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović je rekla da ne treba „na silu“ ići u proceduru koja ne može da donese dobre rezultate i istakla da moraju da se biraju najbolji ljudi po najboljoj mogućoj proceduri za člana tog regulatornog tela koje, kako je ocenila, ne radi dobro.

Poslanica Pokreta „Dosta je bilo“ Ana Stevanović rekla je da se mora razmotriti apel nevladinog sektora i da zato treba odložiti razmatranje novih kandidata. Ona je dovela u pitanje i relevantnost organizacija koje su predložile nove kandidate.

Predsednica Odbora Maja Gojković rekla je da Snežana Stojanović Plavšić i Milan Antonijević po proceduri ne mogu ponovo da budu birani i da bi drugačija odluka Ustavnog suda predstavljala presedan.

Ona je podsetila da za Snežanu Stojanović Plavšić nije glasao ni jedan poslanik, a da je za Milana Antonijevića glasalo 26 poslanika.

„Ja da sam dobila toliki broj glasova, ne bih insistirala da ponovo budem kandidat. Nula glasova i 26 je zaista poražavajuće“, rekla je Gojković, navodeći da ne razume „čemu toliko insistiranje“ na tim kandidatima.

Ona je procenila da poslanici za njih nisu glasali možda jer nisu smatrali da su organizacije koje su ih predložile relevantne, ili zbog „političkog profila“ kandidata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.