najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Odbor za kulturu čeka tumačenje zakona

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje odlučio je danas da se odloži razmatranje prigovora na proces kandidatura za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji su podnele nevladine organizacije, do izjašnjavanja parlamenta o autentičnom tumačenju odredaba Zakona o elektronskim medijima.

Skupština treba da se izjasni o članu 11 Zakona o elektronskim medijima, koji se tiče te procedure, a na predlog poslanice Srpske napredne stranke Dušice Stojković.

Ona je zatražila da se ne raspravlja o prigovorima udruženja, što je bio predlog dnevnog reda, sve dok se ne razreše nedoumice oko te procedure i dok se ne reši situacija u kojoj se odbor našao donošenjem autentičnog tumačenja.Taj predlog kritikovala je poslanica opozicione Demokratske stranke Aleksandra Jerkov,navodeći da se odbor nije našao u neprijatnoj situaciji, već da ga je vladajuća većina u to dovela, jer želi na silu da izabere jednog kandidata.

“Način na koji ovo radite je skandalozan. Vi imate većinu i možete šta god želite”, istakla je Aleksandra Jerkov.

Dušica Stojković je odgovorila da ne favorizuje nijednog kandidata, već da samo želi odgovorno da se donesu odluke.

Odbor danas nije prihvatio predlog predsednice Odbora iz opozicione DS Vesne Marjanović da se održi sednica odbora, na kojoj bi predstavnici udruženja obrazložili svoje prigovore i na kom bi bile utvrdjene činjenice sa njihovog sastanka održanog 10. decembra, kada je bilo glasanje o kandidatima za članove REM-a.

Prema rezultatima glasanja, dečji psiholog iz Leskovca Snežana Stojanović-Plavšić dobila je 22 glasa, direktor Jukoma Milan Antonijević 21 glas i profesor FDU iz Beograda Goran Peković 16 glasova. Peković je kandidovan za drugi mandat u Savetu REM-a.Na današnjoj sednici Odbora nije prihvaćen ni predlog poslanika vladajuće Socijalističke partije Srbije Srdjana Dragojevića da se s procedurom krene iz početka, odnosno da se ponovi javni poziv za prijavljivanje kandidata.

Dragojević je naveo da član REM-a ne bi trebalo da bude ponovo osoba koja je podržala inertni i pasivni stav REM-a o rijaliti programu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike