U trendu

Odbornici prespavali u sali Skupštine Bele Crkve

Troje odbornika, jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi i dvadesetak gradjana proveli su noć u sali Skupštine opštine i ostaće u njoj dok nadležni državni organi ne ispitaju jučerašnje incidente u tom gradu.

Odbornici i grupa gradjana traže da se ispita i način na koji je organizovano vanredno zasedanje lokalne skupštine na kojoj je smenjeno opštinsko rukovodstvo.

„Tražimo vanredni nadzor Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zbog protivzakonitih odluka predsednika SO Bela Crkva i hitno privodjenje počinilaca napada suzavcem na odbornike i gradjane Bele Crkve“, rekao je za agenciju Beta šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Željko Crnogorac.

Crnogorac je dodao da su odbornici prekinuli štrajk gladju, nakon što su dali izjave policiji i naveo da su policiji pružili dokaze i video snimke na kojima se vide osobe koje su u napadu na odbornike koristile suzavac ili biber sprej.

Crnogorac je kazao da je juče, kao nikada do sada, bilo angažovano privatno obezbedjenje, koje su činili „ljudi iz Vršca i deo poljočuvara iz Bele Crkve”.

Pored Crnogorca, u skupštinskoj sali noć su proveli i smenjeni predsednik opštine Stanko Petrović, šefica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Sandra Ristić, kao i smenjeni član Opštinskog veća Duško Anukić.

„Sada nas u skupštinskoj sali ima 15 i nastavljamo sa aktivnostima. Ostajemo dok se ne ispune naši zahtevi“, rekao je Crnogorac.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su juče na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici DS i LSV nisu bili prisutni.

Darko Bogosavljević je izjavio da DS i LSV nisu hteli da prihvate da više nemaju većinu u lokalnom parlamentu.

„Oni su i fizičkim putem pokušali da ometaju i prekinu sednicu“, kazao je Bogosavljević agenciji Beta.

Bogosavljević je objasnio da je za njegovog zamenika izabran Marjan Aleksić koji je nedavno iz JS prešao u SNS, a da je predsednik Skupštine ostao Nenad Živanović iz JS.

On je rekao i da se nada daljoj saradnji sa DS i LSV u skupštini, odnosno da će te stranke prisustvovati narednim sednicama.

Potpredsednik SNS Igor Mirović juče je optužio DS i LSV za „fabrikovanje lažnih afera“.

Vojvodjanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od medjunarodne zajednice da zaštiti gradjane Vojvodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.