U trendu

Odlaganje sabora pravoslavnih crkava i dobro i loše

Predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević izjavio je danas da bi odlaganje Sabora pravoslavnih crkava pokazalo da pravoslavne crkve nisu u stanju da se posle 12 vekova okupe i razgovaraju o pitanjima važnim za pravoslavce i hrišćanski svet uopšte.

Knežević je agenciji Beta rekao da je poslednji, 7. vaseljenski sabor, održan 787. godine u Nikeji i ocenio da bi odlaganje okupljanja zakazanog za drugu polovinu juna, bilo i dobro i loše.

„Dobro zbog toga da se ustaljena praksa ne menja i održi tradicija, te prigovori crkava uvrste u dnevni red budućeg sabora, a loše zbog mogućnosti da se sabor odloži na neodredjeno vreme, što kod crkava mogu značiti godine, čak i decenije, nadam se ne i vekovi kao što je do sada bio slučaj“, rekao je Knežević.

Sabor pravoslavnih crkava treba da bude održan od 17. do 27. juna na grčkom ostrvu Krit. Bugarska pravoslavna crkva saopštila je juče da neće prisustvovati Saboru, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) pre nekoliko dana predložila je da sabor bude odložen na „neko vreme“.

Knežević je rekao da eventualno odlaganje Sabora ne bi imalo uticaj na status SPC-a medju drugim pravoslavnim crkvama, jer je ona „autokefalna, pomesna pravoslavna crkva“.

Ipak, smatra Knežević, ukoliko bi došlo do raspada Sabora, to bi značilo nedostatak jedinstva medju pravoslavnim crkvama, volje i kompromisa da se o važnim stvarima diskutuje.

„U odredjenom smislu, to bi značilo i jednu vrstu autoritarnosti Carigrada i tenzija, pre svega izmedju Carigrada, mesta gde stoluje vaseljenski patrijarh, i Ruske pravoslavne crkve kao najveće pomesne pravoslavne crkve“, kazao je Knežević.

On je dodao da je SPC tražila da Sabor bude odložen do daljeg zbog „povreda pravilnika i pitanja nejednakosti arhiepiskopa i neuzimanja u obzir važnog pitanja autokefalnosti“.

SPC je predložila i da okupljanje na Kritu bude „predsaborsko medjupravoslavno savetovanje“ u cilju dopunske pripreme Sabora.

Ruska pravoslavna crkva ranije je upozorila da okupljanje ne bi imalo smisla ukoliko neka crkva ne bi prisustvovala.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej koji je po rangu prvi medju jednakima, izrazio je nadu da bi sastanak lidera 14 nezavisnih pravoslavnih crkava mogao da unapredi jedinstvo crkava s 300 miliona vernika širom sveta.

Neimenovani zvaničnik iz sekretarijata Svetog i Velikog Sabora na Kritu rekao je juče da će sastanak lidera svih pravoslavnih crkava biti održan čak i ako Bugari odluče da ne prisustvuju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.