U trendu

Odlična saradnja s Francuskom u oblasti odbrane

Ministar odbrane Zoran Djordjević i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro ocenili su danas da tradicionalno dobri i stabilni odnosi dve zemlje utiču na odličnu saradnju u oblasti odbrane.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Djordjević je tokom razgovora u Beogradu kazao da je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje stabilnosti regiona ali i da kroz učešće pripadnika Vojske Srbije (VS) u multinacionalnim operacijama, pruža doprinos globalnoj bezbednosti.

„Vojna saradnja u oblasti učešća u multinacionalnim operacijama od velikog je vojnog i političkog značaja. Posebno zahvaljujemo na podršci koju Francuska pruža VS u Džibutiju, gde koristimo skladišne kapacitete u francuskoj vojnoj bazi, kao i na profesionalnom odnosu i pomoći koju je Francuska pružila tokom pripreme, obuke i upućivanja autonomnih timova za zaštitu brodova u operacija ATALANTA“, kazao je ministar.

Djordjević je dodao da će Ministarstvo odbrane Srbije „nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane i da doprinosi daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i medjunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima“.

U saopštenju se dodaje da je tema sastanka bila i učešće ministra odbrane Srbije na predstojećoj Konferenciji o multinacionlnim operacijama u Londonu.

Trenutno su 332 pripadnika Vojske Srbije angažovana u deset multinacionalnih operacija UN i EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.