U trendu

Odluka EU da ne otvori poglavlja sa Srbijom sramna i neprihvatljiva

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom neprihvatljiva i najavio da će predložiti premijeru da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula.

Dačić je u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je šokiran odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom.

„Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa“, navodi se u saopštenju.

Dačić je istakao da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU i pozvao Uniju da „prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija“.

„Ne, nas blokira EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske. Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, i kao zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba u akciji Oluja vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru“, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je današnja odluka EU neprihvatljiva za Srbiju i da će predložiti premijeru Aleksnadru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula na kojem bi trebalo da se okupe lideri zemalja regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar