U trendu

Odluka Ustavnog suda pobeda opozicije

Opozicione stranke u Skupštini Kosova kao pobedu opozicije vide odluku Ustavnog suda da privremeno suspenduje sporazuma o Zajednici srpskih opština, i najavljuju da će intenzivirati aktivnosti do potpunog ispunjenja zahteva.

Opozicija je tražila da se ponište sporazumi o ZSO i onaj o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, i u tom cilju blokirala je rad parlamenta, a nekoliko puta bačen je i  suzavac u skupštinsku salu, dok je premijer Isa Mustafa gađan jajima.

„Pobeda ujedinjene opozicije u nastojanju da zaštite državu bila je neizbežna. Pravičnost našeg angažovanja sa jedne strane i naša odlučnost sa druge strane neizbežno su bacilli na kolena koaliciju i dva sproazuma kojima je dovedena u opasnost Republika Kosova“, navodi se u zajedničkom saopštenju Inicijative za Kosovo, Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja.

Opozicija dodaje da ima hiljadu razloga da ne veruje Ustavnom sudu, koji nema kredibilitet i pod uticajem je vlasti, ali sama činjenica da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga bila prinuđena da sporazume pošalje u Ustavni sud predstavlja povlačenje vlasti zbog pritisaka građana i opozicije.

„Nama je jasno da ovo povlačenje ima za cilj da onemogući punu pobedu opozicije u njenom angažovanju za puno povlačenje ovih sporazuma. Upravo je Ustavni sud institucija koja je nezakonito obezbedila DPK da ostane na vlasti i normalno je da od Ustavnog suda ne očekujemo nikakvu odluku u zaštiti države“, navodi se u izjavi.

Opozicija je najavila da nezavisno od privremene mere neće prestati sa aktivnostima i da neće čekati konačnu odluku Ustavnog suda, već će ih intenzivirati.

„Neće biti normlanog funkcionisanja državnih institucija“, kaže se u izjavi.

Odluku Ustavnog suda je podržao i šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.