U trendu

Odluka Vlade uskladjena s medjunarodnim partnerima

Odluka Vlade Srbije da prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske verovatno je koordinisana s medjunarodnim partnerima i neće proći bez nekog ustupka druge strane, ocenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Nemačkoj Ivo Visković.

„To je dosta delikatna situacija i pretpostavljam da je na neki način ipak koordinirana s medjunarodnim partnerima, jer je poslednje što bi nam trebalo je da pucamo sebi u nogu, odnosno sami da uradimo nešto što bi nam eventualno donelo jeftine političke poene na unutrašnjem planu a što bi nam škodilo na medjunarodnom planu“, izjavio je Visković na konferenciji povodom predstavljanja zbornika radova „Izazovi spoljne politike Srbije“ Foruma za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Uz napomenu da nema potpune informacije o najavi da će Vlada Srbije prisustvovati obeležavanju Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Visković je rekao da može samo da kalkuliše i da spekulacije idu u pravcu da se zauzvrat dobija nešto drugo.

„Sumnjam da bi Vlada s opredeljenjem kakvo ima nešto učinila a da nije dobila neki ustupak druge strane, da li je to odustajanje od referenduma (o sudu i tužilaštvu) ili nešto drugo videćemo. Mislim da se ne radi o slučajnosti“, kazao je Visković.

On je dodao da iza takve odluke stoji nešto ozbiljnije i da se to ne radi samo da bi se prkosilo nekome.

Bivši ambasdor Srbije u Norveškoj Milan Simurdić rekao je da treba sačekati i videti kako će se poseta realizovati, a da ne sumnja da su neka obećanja u tom pravcu data.

Simurdić je dodao da je i u saopštenju Vlade posle susreta premijera Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika, u kojem je najavljena i poseta Banjaluci, ponovo istaknut moto srpske politike u regionu, a to je očuvanje mira i stabilnosti i da će se „svi potezi vući kroz tu prizmu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.