U trendu

Odrediti novu lokaciju za dzamiju ako ne može Zemun polje

BEOGRAD – Islamska zajednica u Beogradu predložila je da se u dogovoru sa nadležnim institucijama odredi nova lokacija za izgradnju džamije ako za nelegalno podignut objekat u Zemun polju, koji je srušen prošle godine, nije moguće dobiti građevisnku dozvolu.

To je novinarima u Bajrakli džamiji danas rekao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (ISZ) Sead Nasufović i dodao da su predstavnici Islamske zajednice u Beogradu u proteklih godinu dana dali nekoliko predoga kako da se taj problem prevaziđe.

„Naša želja je da ispravimo propust koji smo napravili sa građevinskom dozvolom kako bismo ispunili zakonsku formu i udovoljili potrebama naših vernika“, naveo je Nasufović.

Kako je rekao, do sada nisu dobili nikakav odgovor od zvaničnih institucija, ali ne isključuje mogućnost da pozitvan odgovor uskoro stigne.

„Verujem da je u interesu države da ispoštuje prava i slobode svojih građana.Tim objektom nismo želeli da napravimo bila šta ružno ili loše već da stanovništvu u Zemun polju omogućimo da se na kvalitetan način edukuje u skladu sa našom tradicijom i verom“, kazao je Nasufović.

On je istakao da je do rušenja džamije došlo zbog nedostatka građevinske dozvole i napomenuo da cilj Islamske zajednice nije bio izgradnja verskog objekta samo kao molitvenog prostora.

„U tom kraju žive većinom Romi i hteli smo da idemo korak dalje tako što bismo ponudili opšte obrazovanje omladini koja se ređe školuje i izbegava da ide u redovnu školu. Želeli smo da olakšamo celom društvu, a ne samo verskoj zajednici“, naglasio je Nasufović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.