U trendu

Održan javni čas učenja srpskog znakovnog jezika

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prisustvovao je danas javnom casu učenja srpskog znakovnog jezika, povodom Međunarodne nedelje gluvih, poručivši deci koja imaju problema sa sluhom da uvek ima rešenja za njihove probleme.

„Bog uvek kada zatvori jedna vrata, otvori neka druga. Tu smo svi zajedno da pomognemo“, poručio je gradonačelnik velikom broju dece koja su došla da se upoznaju sa osnovnim pojmovima iz srpskog znakovnog jezika u Dečjem kulturnom centru.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda je, kako je naveo, od 2013. do 2017. godine uložio 13 miliona dinara u projekte Udruženje gluvih, kako bi se kroz projekte te organizije pomoglo rešavanju problema dece sa oštećenim sluhom.

„Ove godine je izdvojeno 4,5 miliona dinara kako bismo kroz tu njihovu organizaciju pomogli ljudima koji imaju problema“, rekao je Radojičić.

Ipak, najažnija poruka svim ljudima na Dan znakovnih jezika je, kako naglašava, da treba da obrate pažnju i da jedni drugima pomognu, s obzirom na to da kroz davanje i pomoć izražavamo svoju ljudskost i čovečnost.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je izjavila da u Beogradu živi više od 4.000 osoba koje imaju senzorne probleme sa sluhom, a da samo Gradska organizacija gluvih broji preko 1.000 članova.

Grad Beograd, kako kaže, vodi odgovornu socijalnu politiku, a cilj današnje manifestacije je i rušenje barijera kada je u pitanju komunikacija.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić je rekao da će njegova opština uvek stati iza ovakvih projekata i izdvojiti sva raspoloživa sredstva kako bi dala doprinos nastojanjima da se ovoj deci omogući bolja komunikacija i više druženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.