U trendu

Održan Ponos trans osoba u Beogradu

Skup Ponos trans osoba održan je danas u Pionirskom parku u Beogradu, a organizatori su najavili da će naredne godine prvi Trans prajd u Srbiji biti održan 26. juna.

Organizatori su na skupu zatražili izmene zakona o matičnim knjigama kako bi trans osobe još na početku procesa mogle da upišu željeni pol, ime i izmenu matičnog broja.

Oni su zatražili i veću osetljivost policije, zdravstvenog sistema, socijalnih službi i nacionalne službe za zapošljavanje kako bi trans osobe lakše mogle da nađu posao.

„Mi samo želimo da živimo kao normalan svet. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. Doduše, ova naša sloboda danas je malo ograničena policijskim kordonima“, kazala je organizatorka Helena Vuković.

Ona je dodala da je u poslednjih devet meseci urađeno mnogo toga na povećanju vidljivosti trans osoba, ali da je njihove zahteve moguće ispuniti jedino kroz saradnju sa državnim institucijama.

Podršku skupu pružila je i romska zajednica, a njihov predstavnik Zlatomir Jovanović kazao je da ako građani Srbije žele da budu deo kulturnog diverziteta Evrope sa tim moraju i da se usklade i da trans osobe i Romi moraju da budu vidljiviji.

Paradi su prisustvovali i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica pregovaračkog tim sa EU Tanja Miščević, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i švedska ministraka za kulturu i demokratiju Alis Bah Kuhnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.