U trendu

Održan protest podrške Oliveru Ivanoviću

Više stotina građana održalo je danas protest u Kosovskoj Mitrovici u znak podrške lideru Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću i penzionisanom pukovniku MUP-a Dragoljubu Delibašiću, tražeći da im se odobri odbrana sa slobode.

Građani, politički saradnici i prijatelji okupili su se ispred zgrade Osnovnog suda i sedišta Euleksa gde su na kapiji suda ostavili poruku „Euleksov sud kamazat“ gde je reč sud precrtana, nazivajući sudski proces koji se vodi protiv petorice Srba optuženih za ratne zločine nad Albancima „lakrdijom“.

„Danas smo započeli borbu za poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji. Svako od nas ovde može da očekuje da ako se Euleks bude pitao, ovo bude njegova budćnost. Danas su tu Oliver i Dragoljub, sutra može biti bilo ko od nas ko dovoljno visoko podigne glavu da kaže ja volim slobodu, ja sam nevin, ja sam Srbin i želim da ostanem ovde“, rekao je predstavnik SDP-a Igor Simić.

On je kazao da će se sa građanima zajedno demokratski boriti dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi i ostvarena prava koja garantuje međunarodna zajednica.

Predstavnici SDP-a predali su pismo sa zahtevom da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode, pod naslovom „Dosta je bilo“, koje je upućeno šefu Euleksa Gabrijelu Meučiju.

„Srbi sa severa Kosova i Metohije zahtevaju da se bez odlaganja Oliveru Ivanoviću omogući odbrana sa slobode! Podsećamo Vas da u ovom trenutku gospodin Ivanović štrajkuje glađu i da ćemo Vas smatrati odgovornim za eventualne posledice po njegovo zdravlje“, navodi se u zahtevu.

Građani su se noseći zastave Srbije i parole na kojima je pisalo“Eulek faild“ i „Meuči reci nam koja je presuda!“ uputili ka pritvorskoj jedinici ispred koje su uzvikivali i skandirali „Oliver“ i „Dragoljub“.

Ispred zatvora u severnoj Kosovskoj Mitrovici je bilo pojačano obezbeđenje, građani su se mirno razišli, a incidenata nije bilo.

Protest se održava i u Prištini ispred sedišta Euleksa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.