najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Održan protest protiv smena na RTV u Novom Sadu

Više hiljada gradjana okupilo se sinoć u Novom Sadu na protestu zbog smena na Radio televiziji Vojvodine (RTV) i uputilo zahtev za neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a.

“Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje gradjana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje”, navela je novinarka RTV-a Jelena Vukmanović koja je pročitala zahteve Inicijative “Podrži RTV”.

Inicijativa je od državnih organa zatražila poštovanje nezavisnosti javnih servisa i od Skupštine Srbije, a u skladu sa zakonom da izabere nove članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako su naveli u saopštenju, na taj način bi REM mogao da radi u punom sastavu i legitimno odlučuje o izboru novih članova Upravnog odbora RTV, vodeći se u tom izboru interesima gradjana, a ne političkih partija.

Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

Zatražili su i da se do kraja nedelje u udarnom terminu na prvom pogramu RTV-a održi debata uživo “O javnom servisu na javnom servisu”, u kojoj bu učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.

Inicijativa “Podrži RTV” zatražila je od medjunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

Poručili su da od svojih zahteva neće odstupiti, jer je njihova profesija, zakonska i gradjanska obaveza da štite pravo gradjana na istinito i nepristrasno informisanje.

Okupljeni su nosili transparente “Ja plaćam, ja gledam, ja branim”, “Ne hvali nam dlaka, hvali nam sloboda”, “Drži, održi, podrži RTV”, “Neću još jednu Vučićevu fabriku laži”, “Kome smeta jak RTV”, “Ujedinjeni možemo sve”.

Okupljenima su se obratili i radijski voditelj Daško Milinović i bloger Ćazim Salihu, koji su poručili da neće dopustiti da “na RTV padne mrak”.

Medju okupljenima su bili i brojni aktivisti nevladinih organizacija, kao i pojedini opozicioni političari.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike