U trendu

Održana komemoracija povodom smrti Olivera Potežice

Komemoracija povodom smrti ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice održana je danas u Ministarstvu spoljnih poslova, a ministar Ivica Dačić je rekao da je Srbija izgubila jednog od najvećih stručnjaka za Bliski istok.

Dačić je rekao u govoru da će ambasador Potežica biti upamćen po britkom umu, profesionalizmu i stvaralačkoj energiji.

„Opraštamo se danas od ambasadora i dragog kolege Olivera Potežice. Ambasador Potežica bio je čovek koji nije živeo od ideologija, već je živeo za ideje. Njegova jedina ideologija bila je država i vodio se državnim interesima“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Potežica poseban značaj pridavao ličnom usavršavanju i da je voleo da se „konsultuje, pita ali i da prenese stečeno znanje“.

„Kaže se da dobar diplomata ume da razgovara i sa kraljevima i sa predsednicima, ali i sa običnim ljudima. Potežica je upravo bio takav. U toj neposrednoj i neformalnoj komunikaciji bio je ključ njegovog vodjenja kolektiva“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da je Potežica bio ambasador u Libiji pre i posle svrgavanja libijskog lidera Moamera Gadafija.

„Na početku karijere službovao je u Teheranu, gde je nadgradio znanje o svetu islama, postavši vrstan bliskoistočni hroničar“, dodao je Dačić.

On je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima i zahvalio prisutnima koji su se odazvali u velikom broju.

Komemoraciji su prisustvovali rodjaci poginulog ambasadora Potežice, njegovi prijatelji i kolege.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica umro je u sredu, 10. maja u bolnici u Susu, od povreda u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde je boravio službeno.

Potežica je bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Autor je knjiga, publikacija i članaka o medjunarodnim odnosima, spoljnoj politici, istoriji diplomatije i to najvećim delom u vezi s pitanjima islama i Bliskog istoka.

Kolona vozila u kojoj se nalazio Potežica je 2015. napadnuta i oteto je dvoje službenika Ambasade Srbije u Tripoliju  –  Sladjana Stanković i Jovica Stepić koji su poginuli februara prošle godine, kako se pretpostavlja, u američkom bombardovanju grada Sabrate, gde su ih otmičari držali.

Potežica je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radović

    Mnogo je znao,zato ga odnese đavo.Kad nemože drugačije onda je saobraćajna nesreća.Teslu su udarili autom na trotoaru. Neka mu je bar laka crna zrmlja i nek bar tamo počiva u miru.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike