U trendu

Održana radionica psihosocijalne podrške za migrante iz Centra za azil u Bogovadji

Arheolog Andrej Starović izjavio je da je često zaboraljena stvar da migrantima nije dovoljno da „samo imaju tri obroka dnevno i krov nad glavom“, da ljudska bića traže više i da je danas održana radionica „Tamo daleko“ za migrante u Bogovadji za jedan od ciljeva imala da se osete „ljudskije i humanije“.

On je rekao da je današnja radionica deo programa koji je počeo pre nekoliko meseci i koji je usmeren na psihosocijalnu podršku ljudi koji su u migraciji, a koji se trenutno nalaze u Srbiji.

„Pokušavamo da im jasno stavimo do znanja da vreme koje provode u našoj zemlji, kakva god bila njihova budućnost ili putevi, svakako treba da predstavlja deo njihovog života, a ne pauzu i čekanje“, kazao je Starović.

On je objasnio da naziv radionice „Tamo daleko“ treba da asocira na pitanje doma i porekla, ali i budućnosti.

„Kroz dve zanimljive vežbe pokušavamo da raspravimo dva ključna pitanja za njihovu budućnost, a to je kakav je njihov odnos prema autoritetima i vlastima, i muško-ženski odnosi“, rekao je Starović i dodao da se migranti često suočavaju sa realnim autoritetima, granicama i vlastima i da se mnogo češće suočavaju sa nametnutim autoritetima.

On je objasnio i da većina njih potiče iz zajednica koje su striktno hijerarhijske i da moraju da postanu svesni da se kreću prema svetu koji je drugačije ustrojen, koji promoviše ravnopravnost polova, što može dovesti do neke vrste kulturološke kolizije, čak i u trenutnoj fazi migracije.

On je ocenio da je odziv i utisci sa radionice očekivani i da, ako bi mogao da učesnike okarakteriše na jedan način, jeste „zamoreni“.

„Oni su već prošli veliki put, imali su ne samo osnovni stres odlaska iz svog doma i zavičaja, već im se i usput svašta dešavalo. Po njihovim rečima u Srbiji su primljeni daleko bolje nego što su mogli da se nadaju i tretman prema njima je prilično human.

Erma je nakon pohadanja radionica rekla da su današnje aktivnosti bile „veoma dobre“, da je u pitanju bila predstava, ali da je „imala osećaj da je u pitanju stvarnost“.

„Zaključak obe predstave bio je da poniznost ili nasilnost mora da se pobedi (unutar nas), da čovek mora da kontroliše sebe u bilo kakvoj situaciji da se nalazi, a verujemo da Bog sve to vidi i da će nam pomoći“, kazala je Erma.

Armin iz Irana je rekao da je ovo iskustvo bilo novo i prijatno, dok je njegov sunarodnik Muhamed rekao da je lekcija koju je dobio da čovek samopouzdanjem može da reši mnogo problema.

„Čak i mala stvar može da bude veliki dogadjaj u nečijem životu. Shvatio sam da moram da kontrolišem svoje nervoze i da iskrenost može samo da pomogne. Bio sam veoma počastvovan što sam upoznao sve ljude koji su danas učestvovali u programu“, dodao da je Muhamed.

U Centru za azil u Bogovadji trenutno se nalazi oko sto migranata, a najviše ih je iz Irana.

Radonicu je organizovala Medjunarodna organizacija za migracije uz podrsku Komesarijata za izbeglice i migracije, a sprovodi se u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji – podrška opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar