U trendu

Održana Svetska konferencija unije tržnica u Beogradu

BEOGRAD – Glavna tema Svetske konferencije unije tržnica (WUWM – World Union of Wholesale Markets), koja je prvi put održana u Beogradu 15,16. i 17. maja, bila je „Izazovi u lancu snabdevanja svežom hranom“, a održane su plenarne diskusije koje su pokrile različite segmente, saopštilo je danas beogradsko JKP „Gradske pijace“, domaćin skupa.

Na konferenciji u hotelu Metropol prisustvovalo je preko 150 delegata sa pet kontinenata iz više od 30 zemalja, među kojima Švedska, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Poljska, Grčka, Kina, SAD, Indija, Argentina, Meksiko i mnoge druge.

Konferencija je otvorena pozdravnim govorima kineskog delegata i predsednika udruženja WUWM Ma Zengjun i direktora JKP „Gradske pijace“ Bojana Bajagića, koji je, između ostalog, zahvalio udruženju na ukazanom poverenju i iskazao zadovoljstvo što je Beograd domaćin tako značajne svetske konferencije koja je okrenuta ka budućnosti i koja kroz razmenu iskustava i znanja utiče na razvoj poslovanja u pijačnoj delatnosti.

„Održavanje ovog skupa doprinosi da se Beograd i Srbija predstave i pozicioniraju kao mesta gde se proizvodi zdrava hrana koja će postati prepoznatljiva na inostranom tržištu, daljem razvoju privrede, poljoprivrede, turizma, kao i ostalih resursa koje nudi naša zemlja. Od izuzetne važnosti je i predstavljanje uloge pijaca kao jedinih i nezaobilaznih mesta snabdevanja visokokvalitetnom hranom, kao i susreta pravih poljoprivrednih proizvođača i kupaca“, rekao je Bajagić.

Kako se navodi u saopštenju, na samoj konferenciji prezentovana je i izgradnja najmodernije pijace u jugoistočnoj Evropi – pijace Palilula, a delegati su bili u prilici da posete nekoliko beogradskih pijaca, među kojima je i Palilula, Zemun, zatim Veletržnicu, kao i jedan od najvećih i najpopularnijih muzičko-gastronomskih festivala, Beogradski noćni market.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.