U trendu

Odsustvo odgovornosti postiče na kršenje zakona

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da je zabrinut što je trećim nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23 u pregovorima sa EU, rok za usvajanje potrebnih izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja odložen za polovinu 2016. godine.

U saopštenju, Šabić je naveo da do novog, ko zna kojeg po redu odlaganja, nije moglo doći bez saglasnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje nadzire primenu Zakona, pa je zato ministarki Kori Udovički uputio pismo u kome je izrazio nerazumevanje, nezadovoljstvo i zabrinutost.

„I novim nacrtom Akcionog plana, još jednom se ‘gura pod tepih’ niz odavno otvorenih, evidentnih problema, odnosno potreba da se: podigne nivo proaktivnog objavljivanja informacija; zakonom obuhvate svi subjekti koji imaju javna ovlašćenja; otklone prepreke i nejasnoće u vezi sa izvršenjem rešenja Poverenika; transponuju u pravni sistem Srbije evropske direktive koje se odnose na pristup informacijama; spreči sužavanje ostvarenog nivoa prava; obezbedi i poveća odgovornost za kršenje zakona“, naveo je Šabić.

Poverenik je dodao da je odlaganje usvajanja izmena teško razumeti i zato što postoji odavno pripremljena vrlo solidna osnova za izradu i usvajanje izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Predlog zakona bio je u skupštinskoj proceduri još početkom 2012. godine, ali je povučen, i nikad nije vraćen, a bilo je zaista više nego dovoljno vremena da se, ako se smatra da je to potrebno, preradi i poboljša“, kazao je Šabić.

Govoreći o nadzoru ministarstva nad sprovođenjem zakona, poverenik je upozorio na to da se taj nadzor zasniva isključivo na izjašnjenju organa vlasti, bez upuštanja u proveru njihovih navoda koji često ne odgovaraju činjeničnom stanju.

„A budući da se ‘nadzor’ i inače, imajući u vidu intenzitet, vrši samo simbolički, broj postupaka koje je ministarstvo pokrenulo protiv prekršioca zakona u odnosu na stvarno počinjene prekršaje je minimalan, meri se u promilima“, rekao je Šabić.

On je dodao da gotovo potpuno odsustvo odgovornosti za kršenje zakona ohrabruje prekršioce i postiče na kršenje zakona, o čemu svedoči i veliki, stalno rastući broj žalbi povereniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.