U trendu

OEBS zahteva brzu istragu paljenja srpske kuće u kosovskom selu Novake

Misija OEBS na Kosovu zatražila je danas brzu istragu paljenja nenaseljene srpske kuće u povratničkom selu Novake kod Prizrena.

„Misija OEBS na Kosovu je zabrinuta zbog očigledno namernog paljenja nenaseljene kuće kosovskih Srba u povratničkom selu Novake, u opštini Prizren, koje se dogodilo 25. aprila“, navela je Misija na Tviteru.

U objavi se navodi i da „postoje izveštaji o redovnim posetama selu grupe mladih koja uznemirava lokalne stanovnike neprimernim ponašanjem“.

„Podsećamo da je u martu bilo više provala u nenaseljene kuće Srba u istom selu. Misija OEBS na Kosovu zahteva brzu istragu najnovijeg incidenta i poklanjanje veće pažnje institucija ovoj maloj povratničkoj zajednici“, dodaje se u saopštenju.

Ministar za zajednice i povratak Kosova Dalibor Jevtić izjavio je u subotu da su nepoznati počinioci tog dana podmetnuli požar u kući u selu Novake u kojem trenutno živi 15 Srba.

Jevtić je naveo da je požar podmetut u kući pokojnog Momira Stanojevića i da su malobrojne komšije uspele da ugase požar zahvaljujući brzoj reakciji, posle čega su na lice mesta stigli vatrogasna jedinica i policija.

On je kazao da je to treći napad u nizu na imovinu Srba u poslednjih mesec dana u tom povratničkom mestu, gde je nedavno obijeno 13 srpskih kuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.