U trendu

Oficir VS: Interesovanje mladih za pilotski poziv ispod potrebnog

Komandant 101. lovačke avijacijske eskadrile Vojske Srbije potpukovnik Dejan Beda izjavio je da je interesovanje mladih za pilotski poziv ispod potrebnog i da bi uslovi rada morali biti bolji da bi se mladi ljudi privoleli da rade tako odgovoran posao.

U intervjuu za magazin „Odbrana“, Beda je rekao da i dalje ima mladih koji imaju želju i motiv (da budu piloti), ali da treba da ih bude mnogo više kako bi mogao da se iskoristi kvalitet.

„Uzmite za primer moju generaciju. Pre 30 godina nas 2.400 zdravstveno sposobnih konkurisalo je za Vazduhoplovnu gimnaziju , a u klasu je upisano oko 150. Na akademiju nas je otišlo svega 35 a od toga je 11 završilo na avionu Mig-21. I to je bila natprosečna generacija“, rekao je Beda.

On je dodao da su se pravila tržišta prenela i na interesovanje za pilotsku profesiju, ali da je vrednost jednog vazduhoplova izuzetno velika i da niko nema prava da spušta kriterijume koji su propisani i praksom dokazani.

Odgovarajući na pitanje da li prosečna starost srpskih pilota može da predstavlja problem za lovačku avijaciju, potpukovnik Beda je rekao da je to realnost u kojoj se srpska avijacija našla zbog višegodišnjeg izostanka ozbiljnog ulaganja.

On je, medjutim, dodao da je u toj eskadrili i pre saznanja da će doći do donacije šest Migova 29 iz Rusije počelo da se radi na tome da se mladji kadar obuči za avion Mig-29, bilo prelaskom sa aviona Mig-21 ili preobukom pilota jurišne avijacije.

Govoreći o ruskoj donaciji od šest lovačkih aviona, komandant 101. lovačke eskadrile je rekao da su u toku pripreme tih aviona za letenje i da očekuje da će tokom godine svi avioni ući u operativnu upotrebu.

Eskadrila na čijem je Beda čelu je bazirana na aerodromu Batajnica, u sastavu 204. vazduhoplovne brigade i u njoj se nalaze svi lovački avioni Vojske Srbije tipa Mig-21 i 29.

Osim 101. eskadrile, u toj brigadi su i 252. školsko-trenažna eskadrila, 138. transportna eskadrila, 890. mešovita helikopterska eskadrila, 24. vazduhoplovno-tehnički bataljon, 17. bataljon za obezbedjenje aerodroma i 177. artiljerijsko-raketni divizion za PVO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar