U trendu

Oko 6.000 hektara zemljišta poplavljeno

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno u Srbiji.

Ona je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije kazala da su poplavljene površine možda i veće i da će se tačni podaci znati uskoro, jer danas komisije i lokalni štabovi izlaze na teren.

Ministarka je navela da u Arilju 80 odsto poplavljenih površina čine malinjaci, dok je u Lučanima najveća šteta od bujica koje su nanele mehaničke nanose (pesak, šljunak) na zemljište i da je tu sada glavni zadatak da se to zemljište rekultivira.

„Pošto nema opasnosti od hemijskih materijala, to će moći da se brzo očisti i zemljište privede nameni“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj banji poplavljene površine uglavnom su bile pod žitom, od kojih je oko 40 odsto bilo pod pšenicom, deset odsto pod krmnim biljem, a 50 odsto su oranične površine pripremljene za prolećnu setvu.

„To je dobro i zato je šteta manja, jer setva nije uzela zamah. Komisija će uraditi procenu i pomoći će se poljoprivrednicima da zemljište ponovo privedu nameni“, dodala je ona.

Ministarka je rekla i da su štete od poplava najmanje u stočarstvu i uglavnom je živina bila najugroženija. Prema njenim rečima, u Srbiji je registrovano 1.500 bujičnih tokova.

Kako je ocenila, poplave koje su se sada desile manjeg su obima od onih 2014. godine.

„Srbijavode i Beogradvode u 2015. godini izvele su radove u 82 grada na 302 lokacije i na to je utrošeno 3,1 milijarda dinara“, rekla je Bogosavljević Bošković i dodala da se trenutno izvode radovi vredni 16 miliona evra, a da se od fondova Evropske unije očekuju sredstva za projekte koji su u pripremi.

„Dosta se uradilo, treba još. Imamo planove, lokalne samouprave žele da saradjuju sa nama, a i privrednici koji su pretrpeli ogromnu štetu i oni hoće u integrisani sistem zaštite od poplava“, kazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.