U trendu

Oliver Ivanović se privremeno vraća u bolnicu

Lider Građanske incijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović će nakon današnjeg sudskog ročišta biti privremeno vraćen na lečenje u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, rekao je advokat Miodrag Brkljač.

Prema njegovcim rečima, sudsko veće u Kosovskoj Mitrovici donelo je takvu odluku nakon dugog većanja.

„Odluka je da on privremeno bude vraćen u bolnicu, a ne u pritvor. Takođe, nezavisni sudski veštak detaljno će pregledati dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju“, kazao je Brkljač.

On je podsetio da je Ivanović u bolnici pod celodnevnom stražom i obezbeđenjem. 

Suđenje lideru Oliveru Ivanoviću danas je nastavljeno u sudu u Kosovskoj Mitrovici, nakon više od mesec dana pauze, ispitivanjem svedoka Ljuana Arbašija(28).

Ivanović, vidno oslabljen, u sud je dovezen iz bolnice, u kojoj je na lečenju od sredine avgusta zbog narušenog zdravstvenog stanja usled dvonedeljnog štrajka gladju. Lider GI SDP se po ulasku u sudnicu pozdravio se advokatom i mahnuo publici. Ispred suda nalazilo se sanitetsko vozilo za slučaj da mu pozli.Ivanoviću i još četvorici Srba se od decembra sudi za ratni zločin protiv civila počinjen 1999. godine, kao i za teška krivična dela iz 2000. godine. U pritvoru je od januara 2014. godine, i pored garancija koje je Vlada Srbija dala kako bi se on branio sa slobode. Do sada je u postupku saslušano više od 45 svedoka tužilaštva.
 
Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno ispitivanjem još devet svedoka. Oni bi svoje iskaze trebalo da daju do 22. septembra.

Ivanović je 6. avgusta počeo štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode, a na to se odlučio pošto je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici donelo odluku kojom mu se produžava pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra. Štrajk glađu je prekinuo u bolnici 22. avgusta.

Istom oputužnicom obuhvaćeni su i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.