Ombudsman: Dva objeka u Savamali nezakonito izbrisana iz katastra

Zaštitnik gradjana utvrdio je danas da su dva objekta u beogradskoj Savamali, koja su ostala netaknuta u noćnom rušenju pre godinu dana, naknadno nezakonito obrisana iz katastarske  evidencije.

Ombudsmanu se obratio zastupnik preduzeća koje je vlasnik dva objekta u Hercegovačkoj 12 i 13. Oni nisu srušeni u noći izmedju 24. i 25 aprila, a jula prošle godine je saznao da su ti objekti, iako i dalje postoje, izbrisani iz katastarske evidencije.

Zaštitnik gradjana je utvrdio da je nezakonitim i nepravilnim brisanjem iz evidencije dva objekta u Hercegovačkoj ulici, Služba za katastar nepokretnosti Savski venac pri Republičkom geodetskom zavodu grubo povredila pravo vlasnika na mirno uživanje imovine.

Služba za katastar nepokretnosti, iako je imala podatak o držaocu i vlasniku ovih objekata, nije ga obavestila o uvidjaju, niti o zaključku.

Suprotno stvarnom stanju na terenu, službeno lice iz katastra je u zapisniku konstatovalo da je jedan od objekata porušen, drugi ruiniran, iako je dva meseca kasnije veštačenjem sprovedenim u sudskom postupku, utvrdjeno da oba objekta i dalje postoje i da je moguća njihova sanacija.

Dan nakon uviđaja, a pre sačinjavanja zapisnika Služba za katastar donela je rešenje o brisanju objekata iz evidencije nepokretnosti koje nije dostavila pritužiocu, utvrdio je Zaštitnik gradjana.

„Ombudsman je preporučio Republičkom geodetskom zavodu  –  Službi za katastar nepokretnosti Savski venac da pritužiocu dostavi rešenje o upisu javne svojine, kao i da, bez odlaganja, utvrdi odgovornost službenih lica za učinjene propuste u postupku brisanja objekata pritužioca iz evidencija katastra nepokretnosti“, navedeno je u preporuci zaštitnika gradjana.

Republički geodetski zavod i Služba za katastar nepokretnosti Savski venac obavezni su da u roku od 60 dana obaveste Zaštitnika gradjana o postupanju po upućenim preporukama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike